Speler van de Week: Dervisoglu nieuwste Sparta-talent én inkomstenbron

Reacties

Na iedere speelronde in de Keuken Kampioen Divisie kiest Voetbal International op basis van de waarderingscijfers een Speler van de Week. In speelronde 2 is dat de pas achttienjarige Halil Dervisoglu, tweevoudig doelpuntenmaker namens Sparta tegen FC Volendam en het nieuwste pareltje uit de opleiding van de Rotterdamse club.

Speler van de Week: Dervisoglu nieuwste Sparta-talent én inkomstenbron

Op het moment dat de eerste geruchten over een op handen zijnde transfer van Kevin Strootman van AS Roma naar Olympique Marseille doorsijpelden, liepen er bij Sparta Rotterdam al mensen driftig op hun rekenmachines uit te rekenen wat een eventuele deal de Kasteelheren op zou kunnen leveren. Op hetzelfde moment diende een nieuwe Sparta-jongeling zich aan: Halil Dervisoglu, de belichaming van de sportieve en financiële toekomst.

Sparta en talenten uit de eigen opleiding. Er is een fraai boek over te schrijven, vol met namen van spelers die ooit in het betaalde voetbal debuteerden in het Spartaanse rood-wit en die nu in Nederland of in het buitenland voor een aansprekende club uitkomen. Het overzicht lijkt oneindig en het goede nieuws is: er zijn weer nieuwe talenten op komst. Jonge spelers die Sparta nu moeten helpen uit de Keuken Kampioen Divisie te komen en die op langere termijn moeten zorgen dat de geldkas weer aangevuld wordt. Deroy Duarte, die we vorig jaar in de Eredivisie al leerden kennen, hoort daar zeker bij. Dervisoglu (op de hoofdfoto op archiefbeeld) zonder twijfel ook.

Levensader
Het blijft een duivels dilemma. Uitstekend dat al die talenten opgeleid worden en door kunnen stromen naar het eerste elftal, maar wanneer is het beste moment om ze te laten gaan? Sparta zelf wil ook zo graag die stabiele Eredivisie-club zijn die het nu niet is. Kort door de bocht kun je stellen dat de verkoop van twee jeugdige topspelers als Denzel Dumfries en Rick van Drongelen aan het begin van vorig seizoen een van de voornaamste oorzaken is geweest van de degradatie. Aan de andere kant is het de levensader van de club. Er is goed geld gevangen voor de twee en de doorverkooppercentages zullen ook richting Rotterdam stromen. De loopbaan van Strootman is wat dat betreft een ideaal scenario. Via FC Utrecht, PSV en AS Roma gaat hij nu naar Olympique Marseille.

Hoe de carrière van Dervisoglu zal lopen weet niemand. Wat wel duidelijk is, is dat de pas achttienjarige aanvaller kan worden toegevoegd aan het rijtje Sparta-beloften met een grote toekomst voor zich. Tegen FC Volendam nam de Rotterdamse Turk beide treffers voor zijn rekening en bezorgde hij Sparta de eerste zege van het seizoen. Een week eerder was Dervisoglu nog invaller in de uitwedstrijd bij FC Twente. Letterlijk en figuurlijk kan hij zich in de schaduw van Lars Veldwijk ontwikkelen. Een plek op de achtergrond is echter niets voor Dervisoglu, de schijnwerpers lonken.

Eind vorig seizoen mocht hij voor het eerst invallen. Trainer Dick Advocaat had hem, net als vele anderen, fraaie dingen zien doen in Jong Sparta. In de Tweede Divisie scoorde hij er lustig op los, met als grote uitschieter zijn vijf treffers tegen Koninklijke HFC op zaterdag 5 mei. Meest opmerkelijke aan die uitzonderlijke prestatie was dat Dervisoglu zijn quintet goals in één helft fabriceerde. Na rust keerde hij niet meer terug, omdat hij bij het eerste op de bank moest zitten.

Met Dervisoglu is er een nieuw pareltje op Het Kasteel. Hij is meer dan alleen een doelpuntenmaker. Dit seizoen Sparta naar de Eredivisie helpen zou voor club en speler het perfecte scenario zijn. Nú goals en punten, later geld. En dan komt die keuze weer: wanneer vliegt Dervisoglu uit? En de andere vraag die zich opdringt: hoe ver kan Dervisoglu komen? Als de eerste signalen kloppen, kan dit wel eens een nieuwe Sparta-topper in spe zijn. En dus een nieuwe inkomstenbron.

Bakx en Engels blijven presteren
Istvan Bakx (Go Ahead Eagles) en Mario Engels (Roda JC Kerkrade) veroverden - net als na de eerste speelronde - een plek in het Elftal van de Week. De twee spelers staan symbool voor de goede start van hun clubs in de Keuken Kampioen Divisie. TOP Oss en RKC Waalwijk, de twee andere clubs met de maximale score na twee duels, zijn ook vertegenwoordigd in het keurkorps van speelronde 2. De verdedigers Norichio Nieveld en Lorenzo Piqué namens de Ossenaren, Feyenoord-huurling Emil Hansson namens de Waalwijkers.

De kampioen van vorig seizoen, Jong Ajax, levert twee spelers aan het elftal van de week. De jonge Kroatische doelman Dominik Kotarski (18) en buitenspeler Che Nunnely (19) vielen in positieve zin op tegen FC Dordrecht. Naast de uitblinker van de week, Dervisoglu, is Janne Saksela de tweede Sparta-speler die een uitverkiezing verdiende. De laatste twee spelers bij de beste elf zijn Mathias Schils, die SC Cambuur naar een zege op Jong AZ leidde, en Tim Receveur, die prima speelde namens Almere City FC maar niet kon verhinderen dat Roda JC te sterk was.

De topvijf van speeldag 2:
Halil Dervisoglu (Sparta Rotterdam) 8,00
Emil Hansson (RKC Waalwijk) 7,50
Mario Engels (Roda JC) 7,50
Che Nunnely (Jong Ajax) 7,50
Tim Receveur (Almere City FC) 7,50
Individueel klassement:
Istvan Bakx (Go Ahead Eagles) 7,50
Halil Dervisoglu (Sparta Rotterdam) 7,50
Mario Engels (Roda JC) 7,50
Che Nunnely (Jong Ajax) 7,50
Andreas Calcan (Almere City FC) 7,25
Tim Receveur (Almere City FC) 7,25
Brandon Ormonde-Ottewill (FC Dordrecht) 7,25
Emil Hansson (RKC Waalwijk) 7,25
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.