Speler van de Week: imponerende Kudus verleidt UEFA tot prikkelende vraag

Reacties

Zijn de puzzelstukjes op het juiste moment in elkaar gevallen? Tegen SC Heerenveen draaide het middenveld van Ajax in elk geval uitstekend met Mohammed Kudus als opvallendste speler. De Ghanese zomeraanwinst is verkozen tot Speler van de Week van speelronde 5.

Speler van de Week: imponerende Kudus verleidt UEFA tot prikkelende vraag
© Pro Shots

Vlak na de 5-1 triomf tegen de Friezen plaatste het officiële account van de UEFA Champions League een tweetje waarin werd ingezoomd op de prestaties van Kudus en Antony. 'The Dutch club's latest young gems?', luidde de begeleidende vraag. In de aanloop naar Liverpool-thuis is Europa benieuwd of The Class of 2020/21 van Ajax in de buurt komt van de prestaties van de lichting van twee seizoenen geleden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Afgaande op zijn optreden tegen SC Heerenveen lijkt Kudus in elk geval klaar voor zijn vuurdoop op het Europese eliteniveau. De twintigjarige ex-speler van FC Nordsjaelland liet niet alleen een zeer fraaie treffer aantekenen, hij verzorgde ook twee assists. De laatste Ajacied die in één Eredivisie-wedstrijd minimaal twee keer als aangever fungeerde, was Hakim Ziyech een klein jaar geleden tegen Heracles Almelo.

Kudus was tegen SC Heerenveen ook opvallend vaak aanspeelbaar. Zijn 111 balcontacten spraken wat dat betreft boekdelen. Ruim 90 procent van zijn passes kwam aan. De Ghanees ging ook nog eens vijf dribbels aan, waarvan drie keer met succes.

Ajax-trainer Erik ten Hag vond het ondanks de soevereine zege op SC Heerenveen nog te vroeg om te concluderen dat het middenveldvraagstuk is opgelost, zo liet hij weten in gesprek met FOX Sports. 'Ryan Gravenberch kon een aantal wedstrijden niet meedoen, Kudus was er in de vorige wedstrijd niet bij, Davy Klaassen was er nog niet. De andere jongens hebben het ook uitstekend gedaan. Quincy Promes en Edson Álvarez bijvoorbeeld. We hebben opties op het middenveld en kunnen per wedstrijd bekijken wat het beste is.'

Gezien het moordende schema zal Ten Hag vermoedelijk al zijn middenvelders nodig hebben. Voor een trainer is het dan prettig dat een twintigjarige zomeraanwinst nauwelijks aanpassingstijd nodig lijkt te hebben. Kan Kudus (een van de drie Ghanezen in de Champions League-selecties, naast Abraham Frimpong van Ferencváros en Majeed Ashimeru van Red Bull Salzburg) de UEFA woensdagavond na Liverpool-thuis opnieuw verleiden tot een lovende tweet?

TOPVIJF SPEELRONDE 5

De uitkomst van de Speler van de Week-verkiezing vertoont overeenkomsten met de zinderende ontknoping van de Ronde van Vlaanderen. Het cijfer van Kudus, een 8, wordt namelijk geëvenaard door vijf andere spelers. Armando Broja, die Vitesse naar een zege op ADO Den Haag loodste, verovert het zilver. De uitblinkende FC Groningen-doelman Sergio Padt maakt de topdrie vol. Ook Ajax-aanvoerder Dusan Tadic en de productieve FC Twente-aanvaller Danilo gooien zeer hoge ogen.

Speler Club Cijfer
1. Mohammed Kudus Ajax 8,00
2. Armando Broja Vitesse 8,00
3. Sergio Padt FC Groningen 8,00
4. Dusan Tadic Ajax 8,00
5. Danilo FC Twente 8,00

ALGEMEEN KLASSEMENT

Een dubbelslag voor Kudus, die tijdens de vorige meting nog niet genoeg minuten achter de kiezen had voor een vermelding in het algemeen klassement. Dat is nu wél het geval. Met een moyenne van 7,75 laat de Ajacied iedereen ruim achter zich. Best of the rest Michael de Leeuw en Riechedly Bazoer zijn de enige andere spelers die gemiddeld hoger dan een 7 scoren.

Speler Club Gemiddelde
1. Mohammed Kudus Ajax 7,75
2. Michael de Leeuw FC Emmen 7,08
3. Riechedly Bazoer Vitesse 7,05
4. Václav Cerny FC Twente 6,90
5. Philipp Max PSV 6,88
6. Dusan Tadic Ajax 6,85
7. Lutsharel Geertruida Feyenoord 6,83
8. Pawel Bochniewicz SC Heerenveen 6,70
9. Oussama Darfalou Vitesse 6,69
10. João Teixeira Feyenoord 6,67
= Noni Madueke PSV 6,67
= Adam Maher FC Utrecht 6,67
13. Donyell Malen PSV 6,65
14. Joël Drommel FC Twente 6,60
= Tyronne Ebuehi FC Twente 6,60
16. Antony Ajax 6,56
= Gyrano Kerk FC Utrecht 6,56
18. Ridgeciano Haps Feyenoord 6,55
= Andre Onana Ajax 6,55
20. Kenneth Paal PEC Zwolle 6,50
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer M. Kudus
Meer over M. Kudus
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.