Klaassen, Kudus en Tadic pakken hoofdrol tijdens overtuigende zege Ajax

Ajax is zondag overtuigend begonnen aan een zeer drukke periode. De formatie van Erik ten Hag was tijdens de vijfde speelronde van de Eredivisie na één helft al klaar met SC Heerenveen.

Ajax
Ajax
5 - 1
sc Heerenveen

In de aanloop naar de hervatting van de competitie ging het vooral over de keuzes die Ten Hag zou maken met de laatste wedstrijd tegen FC Groningen (1-0 verlies) in het achterhoofd en de rap naderende Champions League-wedstrijd tegen Liverpool. Even na 13.00 uur kwam aan dit tijdverdrijf voor Ajax-fans voorlopig een einde: de keuze in de spits viel op Lassina Traoré en op het middenveld maakte Davy Klaassen na 41 maanden zijn officiële rentree.

Het was evenwel Dusan Tadic die de meeste aandacht opeiste in de eerste helft. De aanvoerder, die eerder terugkeerde van interlandverplichtingen, opende al na vier minuten de score in de lege Johan Cruijff Arena. Nadat hij in vrijstaande positie werd aangespeeld door Mohammed Kudus trok Tadic naar 'binnen', waarna hij de bal overtuigend achter Erwin Mulder schoot. Sherel Floranus gaf de Ajax-aanvoerder overigens wel heel veel ruimte.

SC Heerenveen, dat met tien punten uit vier duels uitstekend was gestart na een dramatische voorbereiding, beet naarmate de eerste helft vorderde iets meer van zich af. Na een kleine twintig minuten moest Andre Onana in actie komen om een kopbal van Henk Veerman - die een zee aan ruimte genoot - op aangeven van Joey Veerman onschadelijk te maken.

Extreem lange VAR-check
Ajax drukte de kleine SC Heerenveen-opleving daarna de kop in door de 2-0 te maken. Tadic verzilverde een strafschop, toegekend na hands van Floranus op een voorzet van de Serviër. De arbitrage was niet meteen overtuigd: de VAR-check nam enkele minuten in beslag. Dankzij Kudus ging Ajax zelfs rusten met een 3-0 stand. Na een aanval over vele schijven kreeg de zomeraanwinst de bal in zijn bezit, waarna hij uit de draai met links raak schoot. Voor de Ghanees betekende het eerste goal in officieel verband voor de Amsterdammers.

Een vlekkeloze eerste helft dus voor Ajax, al waren er wel even zorgen om Noussair Mazraoui. De rechtsback leek even een blessure te hebben opgelopen na inkomen van Lucas Woudenberg, maar kon het duel gewoon voortzetten. Mazraoui werd na een kwartier in de tweede helft alsnog gewisseld voor debutant Sean Klaiber.

Mohammed Kudus en Dusan Tadic verzorgden de Ajax-productie in de eerste helft.

Na de hervatting speelde Ajax met 'Liverpool' in het achterhoofd. De thuisploeg schakelde enkele tandjes terug en incasseerde halverwege de tweede helft volledig uit het niets de aansluitingstreffer. Henk Veerman schoot met links van dichtbij raak na een snelle tegenstoot, nadat het achterin helemaal open had gelegen bij de Amsterdammers.

Het bleek niet de aanzet tot een onvergetelijke comeback van de Friezen. Een kleine twintig minuten voor tijd was de marge namelijk alweer drie, nadat deze keer Klaassen een penalty benutte. De middenvelder mocht aanleggen vanaf elf meter nadat Traoré werd vastgehouden door Rodney Kongolo. Vaste penaltynemer Tadic had op dat moment al plaatsgemaakt voor Antony. De Braziliaan maakte er vlak voor tijd nog 5-1 van met een overtuigende uithaal.

Met twaalf punten uit vijf wedstrijden werkt Ajax nu toe naar de start van de Champions League-campagne. Tijdens de laatste twee edities van het miljardenbal gingen de Amsterdammers vliegend van start, maar AEK Athene en Lille (de tegenstanders bij die ouvertures) zijn natuurlijk van een ander kaliber dan Liverpool.