Hoofdrol Kudus verdampt na waanzinnige comeback geplaagd Newcastle

Newcastle United heeft op sensationele wijze een overwinning uit het vuur gesleept in het thuisduel met West Ham United. Dat leek door een goal en een assist van Mohammed Kudus op weg naar de eerste Premier League-zege sinds 2 maart, maar de Londenaren gaven de voorsprong nog uit handen. Harvey Barnes werd de grote man namens de thuisploeg.

Newcastle United
4 - 3
West Ham United

Dat Newcastle zich nog naar een zege knokte, mocht een klein wonder op zich heten. De ploeg van Eddie Howe miste met onder anderen Sven Botman en doelman Nick Pope al de nodige dragende krachten en zag tegen West Ham ook verdediger Jamaal Lascelles, diens vervanger Emil Krafth, rechtsback Toni Livramento én aanvaller Miguel Almirón uitvallen met blessures.

Aanvankelijk leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor Newcastle, toen Alexander Isak uit een penalty al na vijf minuten voor een 1-0 voorsprong zorgde. West Ham kwam halverwege de eerste helft echter langszij, toen Michail Antonio toesloeg op aangeven van Lucas Paquetá. En in de extra tijd van de eerste helft maakte Kudus de ommekeer compleet na een snel genomen vrije trap.

Kudus vertelde vrijdag aan The Guardian dat hij afgelopen zomer toe was aan een volgende stap. Dat onderstreepte de 23-jarige aanvaller zaterdag nog maar eens door zijn twaalfde goal in dienst van West Ham te maken. Na de goal van Kudus richtte de woede van Newcastle zich op de arbitrage, omdat verdediger Fabian Schär geblesseerd op de grond toen het spel werd hervat.

Newcastle was daarvoor via Anthony Gordon (naast) en Bruno Guimarães (lat) nog dicht bij een nieuwe voorsprong geweest, maar moest nu in de achtervolging. Zeker toen Bowen direct na rust uit een door Kudus ingeleide tegenaanval de 1-3 maakte met zijn vijftiende Premier League-goal van het seizoen. Newcastle zag daarna Krafth, Livramento en Almirón geblesseerd uitvallen, maar gaf niet op.

Doelman Lukasz Fabianski, in de rust in de ploeg gekomen voor de aangeslagen Alphonse Areola, had al een waarschuwingsschot van invaller Barnes gekeerd, toen de bal opnieuw op stip ging na een overtreding van Kalvin Phillips. Isak was voor de tweede keer in de middag ijskoud vanaf elf meter en stond zes minuten later ook aan de basis van de gelijkmaker van Barnes met een ragfijne steekpass.

Daarmee was de derde nederlaag in de laatste vier Premier League-duels afgewend, maar Newcastle nam geen genoegen met een gelijkspel en pakte in de slotminuut nog de volle buit toen Barnes - nota bene in de ploeg gekomen voor de geblesseerde Almirón - nogmaals raak schoot. Dat Gordon daarna nog zijn tweede gele kaart kreeg, kon de feeststemming op St James' Park niet bederven.