Speler van de Week: balverliefde Berghuis gaat terug naar zijn jeugdjaren

Reacties

Steven Berghuis schitterde zondag als spelmaker-buitenspeler in het competitieduel van Ajax met FC Twente. De Oranje-international kreeg een 8,5 voor zijn optreden en is VI's speler van de Week van 22ste speelronde van de Eredivisie.

Speler van de Week: balverliefde Berghuis gaat terug naar zijn jeugdjaren
© Pro Shots
Ajax
Ajax
5 - 0
FC Twente
FC Twente

Soms ontstaan de mooiste dingen in het voetbal door toeval. Die ongeschreven wet geldt ook zeker voor de nieuwe rol waarin Berghuis uitblinkt bij Ajax. Afgelopen woensdag stond de dertigjarige linkspoot bij afwezigheid van de zieke Ryan Gravenberch links op het middenveld in het bekerduel met Vitesse. Zondag was dat opnieuw het geval tegen FC Twente. Beide keren wervelden de Amsterdammers langs hun tegenstander: 5-0.

Zijn nieuwe rol als spelmaker-buitenspeler blijkt Berghuis als gegoten te passen. Waar hij de afgelopen jaren bij Feyenoord nog in een vrije rol vanaf rechts speelde, maakt hij dit seizoen bij Ajax indruk vanaf het middenveld. Eerst als nummer 10, nu dus als linkshalf. Bij geen enkele van de vijf goals was Berghuis direct betrokken in de vorm van een goal of een assist, maar hij creëerde wel de meeste kansen en gaf de meeste succesvolle voorzetten.

Zo was niet hattrickheld Sébastien Haller maar Berghuis met een 8,5 de Man van de Wedstrijd tegen Twente. En vanaf welke positie dat gebeurt, maakt hem niet uit, vertelde hij woensdag al tegen bij ESPN. 'Als ik maar veel aan de bal kom, zodat ik het spel naar me toe kan trekken. Daar voel ik me heel erg prettig in. Zoals in de eerste helft, toen ik vaak aan de bal kwam, dan kom ik in het ritme en dat brengt mooie variatie en dynamiek in het spel.'

Helemaal nieuw is de rol ook niet voor Berghuis. In de jeugd speelde hij vaak als linkshalf, vertelde hij na het bekerduel met Vitesse. 'Later werden dat soort types vaak aan de flank gezet in een soort vrije rol, in een samenwerking met je back .' Bryan Ruiz speelde in het begin van zijn carrière bij FC Twente in die rol en was een voorbeeld. 'Ik zag dat ook wel zitten. Ik keek heel erg tegen hem op en dacht: zo wil ik ook spelen. Toen ben ik daarvoor gegaan.'

Het was uiteindelijk ook de positie waarop Berghuis bij Feyenoord de laatste jaren uitgroeide tot dragende speler. Nu keert hij dankzij een vondst van Ajax-trainer Erik ten Hag al dan niet tijdelijk terug op de positie uit zijn jeugdjaren. 'Ik vind dat wel heel erg leuk en mooi bedacht', zei Berghuis. 'Ik heb bepaalde kwaliteiten, dan is het aan hem: waar wil je die gebruiken?' Ook als linkshalf blijken die uitstekend tot hun recht te komen.

Ook internationaal gezien zou Ten Hag het aandurven met Berghuis in een dergelijke rol. 'Je ziet ook vandaag weer hoe uitstekend hij die rol invult. Hij is een heel intelligente speler', meldde de Ajax-trainer zondagavond. 'Hij weet in diverse posities wat er gevraagd en wat er geëist wordt en hij kan daar ook invulling aan geven. Dat hebben we vandaag ook weer gezien.'

topvijf

Behalve Berghuis kreeg ook Vangelis Pavlidis tijdens de 22ste speelronde een 8,5. De Griekse spits van AZ scoorde twee keer tegen Go Ahead Eagles, net als Sam Beukema. De 23-jarige verdediger staat eveneneens in de topvijf met een 8, nadat hij zijn oude club zondag pijn deed bij zijn terugkeer in De Adelaarshorst. PSV-uitblinker Cody Gakpo (8) en PEC Zwolle-spits Daishwan Redan (8) maken het rijtje compleet.

Speler Club Beoordeling
1. Steven Berghuis Ajax 8,5
2. Vangelis Pavlidis AZ 8,5
3. Cody Gakpo PSV 8,0
4. Sam Beukema AZ 8,0
5. Daishawn Redan PEC Zwolle 8,0

algemeen klassement

In het algemeen klassement blijft Noussair Mazraoui koploper met een gemiddelde beoordeling van 7,04, maar Cody Gakpo en Orkun Kökçü kwamen wel dichterbij en staan nu gedeeld op de tweede plaats met een moyenne van 6,98. Op de negentiende plaats komt PSV-rechtsback Phillipp Mwene de toptwintig binnen met een 6,44.

1. Noussair Mazraoui Ajax 7,04
2. Cody Gakpo PSV 6,98
Orkun Kökçü Feyenoord 6,98
4. Jurrien Timber Ajax 6,88
5. Lisandro Martínez Ajax 6,86
Gernot Trauner Feyenoord 6,86
7. Ibrahim Sangaré PSV 6,81
8. Fredrik Aursnes Feyenoord 6,78
9. Luis Sinisterra Feyenoord 6,65
10. Remko Pasveer Ajax 6,63
Olivier Boscagli PSV 6,63
12. Owen Wijndal AZ 6,59
13. Marcos Senesi Feyenoord 6,58
Daley Blind Ajax 6,58
15. Antony Ajax 6,56
16. Lars Unnerstall FC Twente 6,51
17. André Ramalho PSV 6,47
18. Dusan Tadic Ajax 6,45
19. Phillipp Mwene PSV 6,44
20. Marcus Pedersen Feyenoord 6,43
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer S. Berghuis
Meer over S. Berghuis
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.