AZ heeft zondag overtuigend afgerekend met Go Ahead Eagles. De ploeg van coach Pascal Jansen geeft zo een vervolg aan een indrukwekkende reeks. Voor Sam Beukema werd het een bijzondere rentree in Deventer.

Go Ahead Eagles
1 - 4
AZ
AZ

Beide ploegen boekten midweeks succes in het TOTO KNVB-bekertoernooi. AZ rekende eenvoudig af met RKC Waalwijk, terwijl Go Ahaed zich ten koste van NEC plaatste voor de halve finale. Zondag kwamen de Deventenaren ook prima uit de startblokken. In de 25ste minuut leidde dat tot de openingstreffer. Een voorzet van Cuco Martina kwam voor de voeten van Luuk Brouwers, die met links de korte hoek vond: 1-0.

Het feest in de Adelaarshorst was echter van korte duur. Drie minuten later was het namelijk alweer gelijk. Uitgerekend Beukema kopte bij de eerste paal binnen uit een hoekschop van Jesper Karlsson. De 23-jarige verdediger, die twaalf jaar lang de kleuren van Go Ahead verdedigde en afgelopen zomer de overstap maakte naar Alkmaar, vierde dat ingetogen.

AZ voerde daarna de druk op en dwong de fouten bij de thuisploeg af. Nog voor rust was het tweemaal raak: beide keren was Dani de Wit de aangever en Vangelis Pavlidis de afmaker. In de tweede helft kreeg AZ via Karlsson en Hakon Evjen nog kansen op meer, aan de andere kant verslikte doelman Peter Vindahl zich in Isac Lidberg, maar de Zweed profiteerde niet. Bij AZ maakte Kamal Sowah zijn debuut als invaller.

Het slotakkoord viel vijf minuten voor tijd en opnieuw was Beukema de gevierde man. Hij tikte van dichtbij binnen, toen de bal in de doelmond bleef hangen bij een hoekschop: 1-4. AZ gaf zo een vervolg aan de uitstekende serie. Van de laatste dertien wedstrijden in alle competities wisten de Alkmaarders er twaalf te winnen. Ze staan nu vierde, maar kunnen later op de zondag nog wel gepasseerd worden door FC Twente.

Go Ahead Eagles won op zijn beurt voor het laatst in november en zakt steeds verder af op de ranglijst. Door de overwinningen van PEC Zwolle, Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam komen de onderste plaatsen steeds dichterbij.