Speler van de Week: Antony, de ontsnappingskunstenaar van Ajax

Reacties

Met pijn en moeite hield Ajax zijn vlekkeloze status in dit Eredivisie-seizoen in stand. In het aantrekkelijke duel met Vitesse kroonde Antony Matheus dos Santos zich tot matchwinner, voor de tweede keer al in deze prille jaargang. De twintigjarige Braziliaan is verkozen tot Speler van de Week in speelronde 3.

Speler van de Week: Antony, de ontsnappingskunstenaar van Ajax
© Pro Shots

Ajax staat te boek als een klassieke slow starter. In het afgelopen decennium bemachtigden de Amsterdammers slechts twee keer de volle buit in de eerste drie speelrondes: in 2015/16 (het laatste seizoen onder Frank de Boer) én dit seizoen. Vaak ondergaat Ajax dusdanig veel wijzigingen in de transferwindow dat het nog niet meteen soepel draait. Aanwinsten hebben doorgaans tijd nodig om te wennen aan de specifieke speelstijl van de hoofdstedelingen.

Wat dat betreft is het bijzonder dat twee nieuwkomers Ajax bij de hand namen tegen Vitesse. Mohammed Kudus maakte indruk met zijn dribbels en balveroveringen en speelde met een fraaie rush een cruciale rol bij de 2-1 van Antony. De Braziliaan onderscheidde zich niet alleen met zijn treffer (die hij maakte met zijn theoretisch mindere zwakke rechterbeen), maar ook met zijn individuele acties en werklust. 'Alles op volle snelheid en ook nog eens doelpunten. Dat gaat een sensatie worden in de Eredivisie', schrijft Willem van Hanegem maandag vol bewondering in zijn column in het AD.

Quincy Promes vertelde zaterdagavond dat hij 'positief verbaasd' is over hoe Antony en Kudus zich manifesteren in hun eerste maanden in Amsterdam. Met een mannetje minder - door de rode kaart van Edson Álvarez voor rust - had Ajax zaterdag ook behoefte aan een spelers die in meerdere opzichten een stapje extra zetten.

Opvallend is dat Antony twee weken geleden tegen Sparta Rotterdam ook al de winnende goal voor een tiental van Ajax had verzorgd, toen na het wegzenden van Nicolás Tagliafico. Erik ten Hag zal hopen dat het nu over is met de rode gloed die over Ajax trekt, maar mocht er nogmaals een Ajacied vroeg worden weggestuurd, dan heeft hij in elk geval de beschikking over een ontsnappingskunstenaar die in zulke situaties tot grote hoogten stijgt.

Bekijk alle beoordelingen in speelronde 3:

Daarbij lijkt Antony zich qua rendement snel te ontwikkelen. In 37 officiële duels voor São Paulo kwam de aanvaller tot vier goals en zes assists, maar in de Eredivisie heeft de Braziliaan nu al laten zien dat hij aan een klein kansje genoeg heeft. Directeur voetbalzaken Marc Overmars van Ajax vertelde onlangs al aan VI dat hij zich daarover totaal geen zorgen maakt. 'We kijken naar groeipotentie. Wat doet hij wel goed. Dan komt dat andere vanzelf wel als we ermee bezig gaan.' 'Dat andere' heeft Ajax nu al aan cruciale zeges geholpen.

Topvijf speelronde 3

Voor zijn optreden tegen Vitesse werd Antony gehonoreerd met een 8, waarmee hij een aantal spelers met een 7,5 aftroefde. Joey Veerman veroverde het zilver. Ook tegen VVV-Venlo was de middenvelder belangrijk voor medekoploper SC Heerenveen. Het podium wordt gecompleteerd door Zian Flemming, die namens Fortuna Sittard de grote plaaggeest was van AZ. Ook Václav Cerny en Kudus vinden we terug in de topvijf.

Speler Club Cijfer
1. Antony Ajax 8,00
2. Joey Veerman SC Heerenveen 7,50
3. Zian Flemming Fortuna Sittard 7,50
4. Václav Cerny FC Twente 7,50
5. Mohammed Kudus Ajax 7,50

Algemeen klassement

Een derde speelronde, een derde koploper. Kudus neemt het stokje over van Joey Veerman, omdat de Ghanees nu heeft voldaan aan het criterium van het aantal beoordelingen dat je moet hebben gekregen. De toptwee heeft een aardig gaatje geslagen ten opzichte van de rest, al kunnen spelers in deze fase van het seizoen razendsnel stijgen of zakken. Riechedly Bazoer is de enige andere speler die gemiddeld hoger dan een 7 scoort. Met Myron Boadu en Timo Letschert staan er twee spelers van AZ in de bovenste regionen, hoewel de Alkmaarders niet bepaald bezig zijn aan de beste seizoenstart in de clubhistorie.

Speler Club Gemiddelde
1. Mohammed Kudus Ajax 7,75
2. Joey Veerman SC Heerenveen 7,50
3. Riechedly Bazoer Vitesse 7,17
4. Antony Ajax 7,00
= Myron Boadu AZ 7,00
= Silvester van der Water Heracles Almelo 7,00
7. Joël Drommel FC Twente 6,83
= Sebastian Holmén Willem II 6,83
= Clint Leemans PEC Zwolle 6,83
= Andre Onana Ajax 6,83
11. Mark Diemers Feyenoord 6,75
= Timo Letschert AZ 6,75
= Tesfaldet Tekie Fortuna Sittard 6,75
= John Yeboah Willem II 6,75
15. Václav Cerny FC Twente 6,67
= Vangelis Pavlidis Willem II 6,67
= Görkem Saglam Willem II 6,67
= Philipp Max PSV 6,67
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Antony
Meer over Antony
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.