Antony schiet tiental Ajax met kunstgrasstuit langs taai Sparta

Reacties

Ajax is ondanks een vroege rode kaart voor Nicolás Tagliafico, die al binnen het eerste halfuur werd weggestuurd, met een overwinning op Sparta Rotterdam begonnen aan een nieuw Eredivisie-seizoen. De Braziliaanse topaankoop Antony werd met een hard schot met links direct de matchwinner.

Antony schiet tiental Ajax met kunstgrasstuit langs taai Sparta
© Pro Shots
Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam
0 - 1
Ajax
Ajax

Ajax legde minstens 15,75 miljoen euro op tafel voor de komst van Antony, die na het vertrek van Hakim Ziyech naar Chelsea voor de nodige creativiteit op de flank moet gaan zorgen. De Braziliaan vormde tegen Sparta een voorhoede met Dusan Tadic en Zakaria Labyad; laatstgenoemde maakte tijdens de voorbereiding veel indruk en kreeg het vertrouwen in de spits. Achterin bij Ajax kon Daley Blind na een volledig herstel van hartproblemen gewoon starten en vormde hij een centraal verdedigingsduo met Perr Schuurs.

In de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen had Ajax had moeite met het creëren van kansen tegen het taaie Sparta, dat zelf ook niet voor gevaar zorgde. Zo was de rode kaart van Tagliafico eigenlijk het eerste moment van opwinding in de wedstrijd. Spits Lennart Thy verlengde een verre uittrap van keeper Benjamin van Leer (deze zomer overgekomen van Ajax) en stuurde zo Mohamed Rayhi weg. Tagliafico greep in, maar zijn tackle mislukte en hij kreeg de bal op zijn hand. Scheidsrechter Jochem Kamphuis twijfelde niet en trok direct een rode kaart voor de Argentijnse linksback. Tagliafico was daar zichtbaar enorm verbaasd over.

Door zijn directe rode kaart is Nicolás Tagliafico er volgende week niet bij in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk.
© Pro Shots
Door zijn directe rode kaart is Nicolás Tagliafico er volgende week niet bij in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk.

Het was een zware straf, maar de VAR zag geen reden om Kamphuis naar het scherm te roepen voor een herbeoordeling van de situatie, waardoor Ajax al na 28 minuten met een man minder verder moest. Toch kwamen de bezoekers op voorsprong. Een schot van afstand van Antony kende een merkwaardige stuit, waar Van Leer zich volledig op verkeek. Antony werd zo de eerste Ajax-debutant met een doelpunt in zijn eerste Eredivisie-wedstrijd sinds Matteo Cassierra in 2016. Ook hij scoorde toen tegen Sparta.

Van Leer zag er niet goed uit bij de tegengoal, maar greep kort voor rust wel goed in bij een grote kans voor Tadic, waarmee hij een tweede Ajax-treffer voorkwam. Sparta-coach Henk Fraser wist dat zijn ploeg in de tweede helft meer de aanval moest gaan zoeken en bracht met Emanuel Emegha en Danzell Gravenberch, in plaats van Thy en Deroy Duarte, twee nieuwe spitsen binnen de lijnen. Gravenberch kwam zo tegenover zijn jongere broertje Ryan te staan: de jongeling stond immers van begin tot eind op het middenveld bij Ajax.

Tweede helft
Sparta voerde de druk op en werd al direct gevaarlijk via Abdou Harroui, wiens inzet werd weggetikt door Andre Onana. De supporters op Het Kasteel gingen er eens goed voor zitten, maar na deze vroege kans wist de thuisploeg lang niet veel meer klaar te spelen. Pas ruim twintig minuten voor tijd was er weer wat opwinding, toen verdediger (!) Bart Vriends voor Perr Schuurs kwam en maar net over schoot.

Emegha en Gravenberch probeerden van alles, maar slaagden er niet in om een doorbraak in de Ajax-defensie te forceren. De Amsterdammers bleven eigenlijk vrij eenvoudig overeind en kwamen er zo nu en dan zelf nog gevaarlijk uit, zonder het beoogde resultaat. Zo bleef het spannend tot het einde en kwam Tom Beugelsdijk nog als stormram in de ploeg bij Sparta. Ook hij zag geen manier om het Onana lastig te maken en dus pakte Ajax in zijn jacht op een nieuwe landstitel de eerste drie punten van dit seizoen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.