Spectaculaire ontsnapping Spurs, druk op Lampard en Moyes neemt toe

Crysencio Summerville heeft Leeds United niet opnieuw aan een stunt kunnen helpen. In een ouderwets spektakelstuk opende de jeugdinternational al snel de score, maar Tottenham Hotspur toonde veerkracht en trok de zege in een spectaculaire slotfase nog naar zich toe.  Everton ging tegelijkertijd hard onderuit tegen AFC Bournemouth, waardoor de druk op de positie van manager Frank Lampard verder zal toenemen. Ook David Moyes staat onder druk na de volgende nederlaag van West Ham United.

Tottenham Hotspur
4 - 3
Leeds United

Leeds stuntte twee weken geleden nog op Anfield door een late goal van Summerville en afgelopen zaterdag maakte de voormalig speler van Feyenoord zes minuten voor tijd de winnende treffer tegen AFC Bournemouth (4-3). Tegen Spurs was de 21-jarige vleugelspits er voor de verandering eens vroeg bij. Al na tien minuten opende de jeugdinternational de score door een pass van Brenden Aaronson knap aan te nemen, Eric Dier te vlug af te zijn en doelman Hugo Lloris te passeren: 0-1.

De vierde goal op rij van Summerville was voor Leeds niet genoeg voor de derde Premier League-zege op rij. Emerson Royal miste in eerste instantie nog een grote kans, maar na 25 minuten kwam Tottenham op gelijke hoogte via Harry Kane. De spits maakte zijn twaalfde Premier League-goal na een corner van Ivan Perisic. De bezoekers protesteerden omdat doelman Illan Meslier zou zijn geduwd door Clément Lenglet, maar de VAR zag geen reden het doelpunt af te keuren.

Leeds liet zich er niet door van zijn stuk brengen en bleef opduiken voor het doel van Lloris. Vlak voor rust profiteerde Rodrigo van slecht verdedigen van Spurs. Ook voor de Spanjaard was het net als voor Summerville zijn vierde doelpunt op rij, een primeur voor het duo in de Premier League. Het antwoord van Spurs volgde echter al snel na rust, toen Ben Davies raak knalde van buiten het strafschopgebied nadat de bal voor zijn voeten was gevallen.

Zo toonde Spurs veerkracht en die moest het in de slotfase nog een keer aanspreken. Een kwartier voor tijd leek Rodrigo de bezoekers uit Leeds met een diagonaal schot naar de overwinning te leiden, maar het was uiteindelijk Rodrigo Bentancur die de man van de wedstrijd werd. De Uruguayaanse middenvelder scoorde twee keer in drie minuten en schonk Spurs zo alsnog de overwinning. Die kwam na de rode kaart voor Leeds-middenvelder Tyler Adams (2x geel) niet meer in gevaar.

AFC Bournemouth
3 - 0
Everton
Everton

AFC Bournemouth gaf vorige week op bezoek bij Leeds United nog een 1-3 voorsprong weg, maar een week later hield de ploeg van interim-manager Gary O'Neil wel drie punten over aan het thuisduel met Everton. Marcus Tavernier was zaterdag net als tegen Leeds de grote man aan de kant van The Cherries. In de achttiende minuut opende hij de score en zeven minuten later bereidde hij de 2-0 van Kieffer Moore voor. Vorige week was hij goed voor een doelpunt en twee assists.

Zover kwam het dit keer niet. Het werd via Jaidon Anthony nog wel 3-0, maar Lewis Cook was daar de aangever. Dinsdag stonden Bournemouth en Everton ook al tegenover elkaar in het Vitality Stadium. Het League Cup-duel werd toen met 4-1 gewonnen door de thuisclub, waardoor de druk op Everton-manager toenam. Door de nieuwe nederlaag tegen Bournemouth komt rode streep steeds dichterbij voor The Toffees.

Nottingham Forest
1 - 0
Crystal Palace

Morgan Gibbs-White heeft de smaak te pakken bij Nottingham Forest, dat dankzij zijn recordaankoop met een goed gevoel de winterbreak ingaat. Vorige week maakte de middenvelder thuis tegen Brentford zijn eerste doelpunt namens The Reds. Toen hield de promovendus slechts een punt over aan de wedstrijd. Zaterdag was het doelpunt van Gibbs-White drie punten waard. Na een klein uur maakte hij het enige doelpunt van de wedstrijd. Vier minuten voor rust had Wilfried Zaha namens de bezoekers nog een strafschop gemist.

West Ham United
0 - 2
Leicester City

Leicester City blijft ook gestaag klimmen op de ranglijst. Na de slechte seizoenstart heeft de ploeg van manager Brendan Rodgers de smaak de laatste weken te pakken. The Foxes wonnen drie van hun laatste vier Premier League-duels en zetten zaterdagmiddag ook West Ham United aan de kant. James Maddison opende al vroeg de score met een rake knal, daarna viel de surprise in de Engelse WK-selectie wel geblesseerd uit. Ook zonder zijn spelmaker bleef Leicester overeind. Youri Tielemans miste vlak rust nog wel een strafschop, maar twaalf minuten voor tijd stelde Harvey Barnes de drie punten veilig. Daardoor neemt ook de druk op David Moyes toe, West Ham verloor vier van zijn laatste vijf duels.