Sparta biedt Roda JC op Het Kasteel de helpende hand

Roda JC Kerkrade heeft zondag op Het Kasteel de eerste punten gepakt van het seizoen. Sparta Rotterdam werd te laat wakker om de schade van beroerde eerste helft te herstellen (1-2).

Sparta toonde zich aanvankelijk nog het meest voortvarend in de strijd der Eredivisie-laagvliegers. Ryan Sanusi kreeg halverwege de eerste helft de beste kans. De middenvelder kon aanleggen na terugleggen met het hoofd door Ragnar Ache. Roda-doelman Hidde Jurjus redde even knap als adequaat.

Roda JC sloeg vijf minuten later bij de eerste de beste kans direct toe. Tsy William Ndenge kopte na een corner van Adil Auassar met het achterhoofd de bal in het Rotterdamse doel. Nog meer dan een welkome steun in de rug voor Roda was het een enorme klap voor Sparta, die nog lang na-ijlde.

In de 35ste minuut werd dat pijnlijk duidelijk bij de 0-2 van Dani Schahin. De aanvaller kreeg van verdedigers Julian Chabot en Nicholas Marfelt alle ruimte en nauwelijks tegenstand om de voorsprong van Roda JC te vergroten.

Sparta – met vier goals de minst productieve ploeg in de Eredivisie - moest hopen op een wederopstanding als vorig seizoen, toen in het laatste half uur tegen Roda JC een 0-2 achterstand werd weggewerkt met een hoofdrol voor Loris Brogno (een goal en een assist op Kenneth Dougall voor de 2-2).

Na ruim een uur maakte de Belgische held van vorig jaar zijn entree als laatste troef van trainer Alex Pastoor. Het mocht niet baten. Sparta deed verwoede pogingen het naderende onheil te voorkomen. In de 78ste minuut sorteerde het offensief resultaat. Met een halve omhaal gaf Robert Mühren Sparta nieuwe hoop: 1-2.

Maar alle inspanningen en Rotterdamse druk ten spijt, de voor rust opgelopen schade bleek voor het improductieve Sparta te veel van het goede. Door het resultaat is Roda JC niet alleen verlost van de hatelijke nul, maar heeft het ook de laatste plaats op basis van betere doelcijfers aan Willem II overgedaan. Sparta staat zestiende met twee punten voorsprong op de Limburgers.