Spanje spoelt WK-kater weg op Wembley bij debuut Luis Enrique

Spanje is de Nations League én het tijdperk van de nieuwe bondscoach Luis Enrique uitstekend begonnen. Op bezoek bij WK-verrassing Engeland wonnen de Zuid-Europeanen dankzij een aantrekkelijke eerste helft.

Engeland
Engeland
1 - 2
Spanje
Spanje

Voor beide ploegen was de ontmoeting op Wembley de eerste wedstrijd sinds het WK, het eindtoernooi waaraan The Three Lions en La Furia Roja zulke verschillende gevoelens overhielden. Engeland sloot het WK uiteindelijk af als nummer vier, maar de ploeg van Gareth Southgate zorgde er vooral voor dat het volk weer trots is op de nationale ploeg. Dat gold zeker niet voor Spanje, dat in de achtste finale al werd uitgeschakeld.

Na dat zwaar teleurstellend verlopen toernooi werd Luis Enrique aangesteld als nieuwe bondscoach. Hij nam het stokje over van Fernando Hierro - die op zijn beurt de opvolger was van de daags voor het WK weggestuurde Julen Lopetegui - en kende zaterdag dus zijn vuurdoop. De Spaanse bondscoach zag vanaf de reservebank hoe Engeland-aanvoerder Harry Kane voorafgaand aan de wedstrijd zijn Gouden Schoen kreeg, de prijs voor topscorer van het WK. De spits speelde voor de gelegenheid overigens ook letterlijk op gouden schoenen.

Het was in de openingsfase echter een andere Engelse aanvaller die de aandacht opeiste. Na een afgemeten lage voorzet van linksback Luke Shaw stond Marcus Rashford op precies de goede plek om de heerlijke pass van zijn Manchester United-kameraad te promoveren tot assist: 1-0. Die voorsprong stond echter maar twee minuten op het bord: na een goede actie van Rodrigo schoot Saúl Ñíguez de gelijkmaker binnen.

Was de spits van Valencia bij de eerste Spaanse goal nog aangever, de tweede maakte hij zelf. Een scherp aangesneden vrije trap van Thiago Alcántara belandde bij de vrijgelopen Rodrigo, die van dichtbij de 1-2 kon binnentikken. Nog voor de pauze had Rashford zijn tweede van de avond kunnen maken, maar David de Gea (ook al Manchester United) redde schitterend op de kopbal van zijn jonge ploeggenoot.

Makkelie
De eerste helft leverde dus volop voetbalspektakel op, maar Wembley werd kort na de hervatting opgeschrikt door een veel minder fraai moment. Shaw belandde na een botsing met Dani Carvajal keihard op de grond, waarbij hij knock-out leek te gaan. Na een minutenlange behandeling op het veld moest de roerloze Shaw per brancard het veld verlaten. Het feit dat de Engelse regie geen herhaling liet zien én het feit dat er liefst zes fysio's betrokken waren bij de behandeling, toonde de ogenschijnlijke ernst aan.

Toen er na een oponthoud van zo'n zes minuten weer werd gevoetbald, was het met het spektakel wel gedaan. Een lekkere volley van Thiago ging maar net over, aan de andere kant duurde het tot in de zevende minuut van de blessuretijd (in totaal kwamen er tien minuten bij) voordat Engeland écht gevaarlijk werd. Danny Welbeck leek te profiteren van een foutje van De Gea, die de bal losliet. De aanvaller van Arsenal tikte de 2-2 vervolgens binnen, maar die gelijkmaker werd afgekeurd door scheidsrechter Danny Makkelie wegens een overtreding van Welbeck. Zodoende bleef het bij 1-2, waarmee Luis Enrique prima is begonnen aan zijn nieuwe klus.