Verleden, heden en toekomst komen samen bij opening interlandseizoen

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. Telkens staan we stil bij een aantal feiten. Deze keer aandacht voor de oefeninterland tegen Peru van donderdagavond (aftrap 20.45 uur Nederlandse tijd).

Verleden, heden en toekomst komen samen bij opening interlandseizoen

• Het wordt voor Oranje de vijfde interland onder bondscoach Ronald Koeman. Onder leiding van de oud-topvoetballer verloor Nederland van Engeland, rekende het overtuigend af met Portugal en speelde het gelijk tegen Slowakije en Italië.

• De wedstrijd tegen Peru is natuurlijk ook de generale repetitie voor de clash van zondag tegen Frankrijk in de Nations League. De wereldkampioen komt donderdag al in actie tegen Duitsland in de zeer sterk bezette Groep A van Divisie 1 van het nieuwe toernooi.

• Tot nu toe liet Koeman vijf spelers debuteren in Oranje: Hans Hateboer, Wout Weghorst, Guus Til, Justin Kluivert en Ruud Vormer. In de huidige selectie zitten twee spelers zonder minuten in het Nederlands elftal: Frenkie de Jong en Sergio Padt.

• In het Koeman-tijdperk kwamen slechts twee spelers in alle vier interlands in actie: Memphis Depay en Matthijs de Ligt.

• Vanzelfsprekend is Wesley Sneijder de speler met de meeste ervaring in het keurkorps. De 34-jarige middenvelder gaat zijn 134ste en laatste interland afwerken. Sneijder vierde zijn debuut in 2003 en is straks in zestien verschillende jaren in actie gekomen voor Oranje. Koeman wordt de achtste bondscoach onder wie hij heeft gediend, alleen met Fred Grim aan het roer trof Sneijder geen doel.

• Van de toptien spelers met wie Sneijder het vaakst op het veld stond in Oranje is niemand van de partij tegen Peru. Met Robin van Persie speelde de recordinternational het vaakst samen: 77 keer.

• Nog één Sneijder-feitje dan: Peru wordt het 61ste verschillende land waartegen de middenvelder zijn opwachting maakt. Nu al heeft Sneijder het record in dit opzicht in handen.

• Nederland stuitte drie keer eerder op Peru en is nog altijd ongeslagen. De meest bekende ontmoeting was die op het WK 1978 (0-0 in de groepsfase). Verder zegevierde Oranje in 1972 (3-0) en 1998 (2-0) in vriendschappelijk verband. Die laatste interland betekende het debuut van Frank Rijkaard als bondscoach.

Oranje draait warm, neemt afscheid en wil curieuze serie beëindigen

Oranje tracht een einde te maken aan een merkwaardige serie. De laatste keer dat het Nederlands elftal het interlandseizoen inzette met een overwinning dateert alweer uit 2011, toen San Marino met 11-0 van de kaart werd geveegd. Afgelopen jaar verloor Oranje met 4-0 van Frankrijk bij de opening van het interlandseizoen.

Voor Nederland wordt het de 450ste vriendschappelijke interland. Met 190 zeges en 147 nederlagen is de balans positief. De eerste oefenwedstrijd was op 30 april 1905, toen Nederland met 1-4 tegen België opzij zette ondanks een eigen doelpunt van - het is een klassieker - Ben Stom.

Sneijders beste elftal: 'Ik heb echt genoten van Zlatan'
Sneijders beste duels: 'Als je zo speelt, vlieg je door De Arena heen'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.