Spaanse laagvlieger Celta te sterk voor Ajax

In de eigen Primera División bakt Celta de Vigo er maar bitter weinig van, maar evenals twee weken geleden in Amsterdam liet de Spaanse laagvlieger ook dinsdag zien wel degelijk wat in de mars te hebben. De Nederlandse koploper Ajax bleek er niet tegen opgewassen: 3-2.

'We gaan aanvallend spelen, maar wel gecontroleerd, in een 4-3-3-opstelling', zei Ronald Koeman vooraf. 'We willen compact spelen, zullen de zaak niet vastzetten, maar terugzakken om zo de wedstrijd te controlen.'

Van controle was echter nauwelijks sprake, want de Amsterdammers verloren de slag op het middenveld. De Spanjaarden hadden daar tegenover drie Ajacieden constant een numerieke meerderheid. Het gevolg was dat Ajax - althans voor de pauze - in aanvallend opzicht geen vuist kon maken.

Dat de ploeg van Ronald Koeman halverwege de eerste helft op achterstand kwam had met de tegenstand echter niets te maken, maar vooral met de falende arbitrage. Scheidsrechter Veissère trapte met open ogen in een Schwalbe van Savo Milosevic (ten opzichte van Abubakari Yakubu), waarna Peter Luccin vanaf elf meter geen fout maakte, 1-0.

Ajax was prompt van slag en zag zich bestraft (beiden wegens protesteren) met geel voor Rafael van der Vaart (volgende wedstrijd greschorst) en Zlatan Ibrahimovic, de enige Ajacied die voor de pauze gevaarlijk kon worden voor het Celta-doel. Zes minuten voor de pauze sloeg het noodlot dan ook toe, toen Milosevic voor Julien Escudé kroop en kon binnenkoppen, 2-0.

In de tien minuten na de pauze maakte Celta de Vigo duidelijk waardoor het zo laag staat in de eigen competitie. Eerst kopte Juanfran na een briljante aanval op de paal en vervolgens gaf het binnen een vloek en een zucht bijna de voorsprong uit handen. De Spanjaarden schoten eerst bijna in eigen doel en stonden er even later bij te kijken hoe Maxwell een fraaie voorzet op het hoofd van Wesley Sonck neerlegde: 1-2. Fracties later was ook Yakubu (kopbal via doelman Pinto op de lat) dicht bij een treffer.

Verder liet Celta de Vigo het echter niet komen. Sterker: de Amsterdamse jacht op minimaal een punt leverde af en toe zoveel ruimte op, dat de Spanjaarden wel móesten profiteren. Al na dik een uur spelen was het zover: Vágner kwam alleen voor Bogdan Lobont en maakte geen fout: 3-1.

Via Rafael van der Vaart kwamen de Amsterdammers acht minuten voor tijd nog even terug (3-2), maar meer zat er voor Ronald Koeman c.s. niet in het vat. Geen Ajacied die daar écht om maalde, want ondanks de nederlaag is er voor de ploeg nog lang geen man overboord. Zuur voor Ajax is echter wel de aanstaande schorsingen voor Van der Vaart én Zdenek Grygera, die kort voor tijd tegen zijn tweede gele kaart opliep.