Slot legt uit hoe Feyenoord zich terugknokte tegen Utrecht

Feyenoord-trainer Arne Slot is erg teleurgesteld over de wijze waarop zijn ploeg aan de uitwedstrijd tegen FC Utrecht begon. De oefenmeester zag echter ook positieve dingen tijdens de 1-1 remise in De Galgenwaard.

FC Utrecht
FC Utrecht
1 - 1
Feyenoord
Feyenoord

Valse start
Feyenoord kende een valse start in Utrecht, Jens Toornstra opende al binnen drie minuten de score namens de thuisploeg, tot frustratie van Slot. 'We hadden veel aandacht besteed aan hoe FC Utrecht zou starten, in combinatie met de scheidsrechter van dienst van vandaag. Dat we zeker in het begin niet te veel kort moesten spelen, maar als het kon, de bal wat verder moesten wegleggen. Maar we bleven tóch in dat korte spel hangen. Daar valt dan ook uiteindelijk de goal uit. 1-0 achter, in een uitverkocht stadion, met Bas Nijhuis als scheidsrechter: dat zijn niet de meest ideale omstandigheden om in terecht te komen', blikte Slot terug in gesprek met ESPN.

'Het publiek is super fanatiek, de spelers van Utrecht ook. Dan helpt het natuurlijk als er veel is toegestaan. Dat heeft overigens niets met ons puntenverlies te maken, hoor. Maar het is niet lekker. Dan moet je zelf veel beter aan de bal zijn en veel sneller spelen om uit die duels te spelen. Ik heb in de rust ook gezegd dat ik meer spelers van ons op de grond heb zien liggen dan spelers van hen', vertelde Slot.

Tempo
Feyenoord keek bij rust tegen een 1-0 achterstand aan en had eigenlijk nauwelijks kansen gecreëerd. Toch zag Slot wel dingen goed gaan in de eerste helft. 'Ik vond dat we de bal vanuit de opbouw heel vaak heel goed vrijspeelden bij mensen. Alleen dan stokte het qua tempo. Als we bij onze buitenspelers kwamen, die ik allebei moest wisselen omdat ze vrij vroeg in de wedstrijd een knietje in hun bovenbeen kregen, dan lag het tempo te laag. Daardoor konden zij elke keer weer hergroeperen achter de bal. We hebben wel een paar kansjes gehad, maar niet veel. Ik vind wel dat we er veel in hebben gestoken in balbezit, zodat zij er op het eind helemaal doorheen zaten.'

'Onze wissels vielen heel goed in. Maar dat komt ook omdat zij in de eerste helft heel veel achter de bal aan moesten lopen. Dat heeft niet in de eerste helft geleid tot kansen, maar wel tot vermoeidheid. Zij lagen veel op de grond, om ervoor te zorgen dat het spel veel stil lag en dat ze op adem konden komen. Ik heb ook veel kramp gezien. Dat geeft aan dat we de eerste helft veel geïnvesteerd hebben', verklaarde Slot.

De Feyenoord-trainer wilde bij het gebrek aan duelkracht niet wijzen naar het gemis van Gernot Trauner en Quinten Timber. 'Vandaag stond er een elftal dat prima in staat moet zijn om deze wedstrijd te winnen. In de eerste helft vond ik dat we verdiend achter stonden, in de tweede helft hebben we er álles aan gedaan. Dat vond ik wel heel mooi om te zien, de jongens hebben tot het laatst gevochten. We hebben wederom superoffensief gewisseld. Dat leidde tot in mijn beleving de terechte gelijkmaker, want de wedstrijd is 90 minuten één kant op gegaan.'