Feyenoord behoudt koppositie op moeizame middag in Utrecht

Herfstkampioen Feyenoord heeft de Eredivisie zondag hervat met een gelijkspel. FC Utrecht-trainer Michael Silberbauer zag bij zijn debuut in De Galgenwaard een zege door de vingers glippen.

FC Utrecht
FC Utrecht
1 - 1
Feyenoord
Feyenoord

Feyenoord ving het gemis van Gernot Trauner en Quinten Timber op door Jacob Rasmussen naast David Hancko in het centrum te posteren en Lutsharel Geertruida door te schuiven naar het middenveld. Bij Utrecht was er uiteraard een basisplaats voor Jens Toornstra. Na acht jaar en ruim driehonderd duels in het shirt van Feyenoord stond de 33-jarige middenvelder voor het eerst weer tegenover de Rotterdammers.

Dat speciale weerzien bekroonde Toornstra binnen drie minuten al met een doelpunt. Sander van de Streek kwam door op rechts en gaf de bal laag voor op Bas Dost. Die behield het overzicht en legde de bal zeer subtiel terug op Toornstra, die vanaf de penaltystip kon afronden: 1-0. Zijn doelpunt vierde hij vrij ingetogen.

Herfstkampioen Feyenoord moest zo direct al in de achtervolging. Danilo, die in de spits weer de voorkeur kreeg boven Santiago Giménez, was tien minuten later dicht bij de gelijkmaker, maar stuitte op de lat. Verder lukte het de bezoekers niet om Utrecht voor rust écht in de problemen te brengen.

In de tweede helft kwam Feyenoord beter voor de dag, maar de ploeg van Arne Slot creëerde maar weinig uitgespeelde kansen. Met Oussama Idrissi, Alireza Jahanbakhsh en Mats Wieffer als invallers werden de duimschroeven verder aangedraaid. Sebastian Szymanski schoot uit kansrijke positie over, terwijl Utrecht-doelman Vasilios Barkas redde op een inzet van Giménez.

Jahanbakhsh
Aan de andere kant kreeg Utrecht ook mogelijkheden op de 2-0. Zo waren Bas Dost, Mike van der Hoorn gevaarlijk en raakte invaller Tasos Douvikas tien minuten voor tijd de paal. In de negentigste minuut was het tóch nog raak voor Feyenoord. Een voorzet vanaf links kwam via het hoofd van Van der Hoorn voor de voeten van Jahanbakhsh, die bij de tweede paal hard uithaalde: 1-1. Voor de Iraanse aanvaller was het zijn eerste Eredivisie-doelpunt van het seizoen.

Vervolgens kwam er nog tien minuten extra tijd bij, maar daarin werd er niet meer gescoord. Ook omdat Barkas goed redde op een schot van Orkun Kökçü. Justin Bijlow pareerde op zijn beurt een poging van Can Bozdogan. Tussendoor werd Toornstra bij zijn wissel nog getrakteerd op een fraai applaus van beide supportersgroepen.

In de 99ste minuut leek Giménez nog de winnende te maken, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Door het gelijkspel blijft Feyenoord hoe dan ook koploper van de Eredivisie. Ajax kan de Rotterdammers met een zege op NEC wel naderen tot op één punt. Utrecht blijft de nummer zeven van de Eredivisie.