Slag om Gelderland: 'Verliezen betekent emotie'

Reacties

Zondag wordt één van de leukste en heftigste derby's die Nederland rijk is weer gespeeld. Nijmegen tegen Arnhem, NEC contra Vitesse, dit keer in de Keizerstad.

Slag om Gelderland: 'Verliezen betekent emotie'

De pesterijtjes begonnen al vroeg deze week toen Vitesse-fans het eerste aankondigingsbord van dit hete duel, net over de Waal (ODW), met geelzwarte doeken bedekten. Vitesse-aanvoerder Guram Kashia geeft in de VI van deze week aan dat de burentwist draait om pure haat van de meest fanatieke supporters van beide clubs jegens elkaar.

En Navarone Foor, al NEC'er sinds zijn jeugd, zegt dat zijn club vanwege een veel lagere begroting dan wel de underdog mag zijn, maar dat hij 'nog nooit een zak geld een doelpunt heeft zien maken.' Met die uitspraak eerde de middenvelder van NEC en passant nog even Johan Cruijff.

Zo wordt het vuurtje dus opgestookt, zo is het altijd geweest en zo zal het altijd zijn. In de aanloop naar de Gelderse Derby sprak Voetbal International uitgebreid met de twee eigenzinnige directeuren van NEC en Vitesse. Bart van Ingen en Joost de Wit komen elkaar zondag twee keer tegen, want eerst spelen de business-teams van beide clubs tegen elkaar. Van Ingen in de spits, De Wit laatste man.

'Verliezen betekent emotie'
Na maanden van voorbereiding, komt het zondag dan eindelijk tot een kookpunt. 'Het is allemaal op het scherp van de snede', zegt Van Ingen. 'Je probeert enerzijds te genieten van de emotie, de spanning die de wedstrijd met zich meebrengt. Maar aan de andere kant proberen wij als bestuurders ook zo dicht mogelijk bij elkaar te blijven. Er is toch spanning rondom veiligheid, want verliezen betekent emotie.'

'Maar ludieke spreekkoren zijn geweldig', reageert De Wit. 'Het mag scherp. Onze fans hebben spandoeken gemaakt en er waren spandoeken bij NEC. Ik vind het wel mooi dat het zo gaat. Die emoties moeten we er ook niet af halen. En als je het vergelijkt met de andere derby's in Nederland, waar in sommige gevallen geen uitpubliek meer welkom is, dan zijn we nog steeds op de goede weg.'

Tot slot nog een voorspelling van beide heren: 'Ik denk een kleine overwinning voor ons', zegt De Wit. '2-1. Bart?' 'Ik doe sinds 11 mei 2014 (de dag dat NEC degradeerde, red.) niet meer aan voorspellingen. Maar we gaan wel winnen, dat kan ik wél zeggen. Natuurlijk gaan we winnen.'

In de Voetbal International van deze week gaan Van Ingen en de Wit uitgebreid in op de derby, maar ook op de overeenkomsten en de verschillen tussen NEC en Vitesse. Bovendien komen heikele thema's als Chelsea, het hebben van een eigenaar, de grote hoeveelheid buitenlanders in relatie tot een eigen identiteit en werken met een extern technisch adviesbureau aan bod. Lees het hele verhaal in de nieuwe VI of op VI Premium.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.