Sensationele prestatie Jordanië maakt veel los in eigen land

Reacties

Jordanië-aanvaller Musa Al-Tamari droomde bij zijn club Montpellier al van de Azië Cup, nu laat hij zijn landgenoten dromen van de eindwinst. Met een doelpunt en assist tegen Zuid-Korea had Al-Tamari een belangrijk aandeel in de eerste finaleplaats ooit voor de Jordaniërs.

Sensationele prestatie Jordanië maakt veel los in eigen land
© Pro Shots
Jordanië
Jordanië
2 - 0
Zuid-Korea
Zuid-Korea

Musa Al-Tamari (26) is de enige speler uit de basiself van Jordanië die uitkomt voor een club in Europa. Voor Montpellier in de Franse Ligue 1, om precies te zijn. 'Ik droomde al van dit toernooi toen ik nog in Frankrijk was', zei hij tegen het Jordanese The National. 'Dat we in de finale staan betekent een hoop voor me en ik hoop dat we kunnen winnen', ging hij verder.

Al-Tamari was de absolute uitblinker aan de kant van Jordanië. Hij bracht Yazan Al-Naimat in stelling bij de openingstreffer en maakte zelf na een sublieme dribbel het tweede doelpunt (zie onderstaande video) tegen Zuid-Korea. Zo versloeg de nummer 87 van de wereldranglijst de nummer 23. 'Het is ook goed om in de finale te staan omdat het ervoor zorgt dat iedereen over mijn land praat in Frankrijk en dat raakt me.' 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Jordanië kwam nog nooit verder dan de kwartfinale op het toernooi, Zuid-Korea haalde de halve finale wel acht keer. Desondanks staat de ploeg van de Marokkaanse trainer Hussein Ammouta nu dus voor het eerst in de finale, waarin het Iran of titelhouder Qatar zal treffen. 'Hoewel Jordanië voor het toernooi de underdog was, was het de ploeg van Jürgen Klinsmann te slim af en hield het de Zuid-Koreaanse aanval in bedwang', analyseerde de Jordan Times. 'De nationale ploeg en de finale van de Azië Cup: een droom die uitkomt', aldus de Arabische krant Al Ghad. 'De spelers schreven nieuwe geschiedenis.'

Trainer Ammouta omschreef de stunt van zijn Jordanië als een 'heroïsche prestatie'. 'Wat je tegen Zuid-Korea zag, zijn de vruchten die we plukken van meerdere jaren werk. We moeten dit shirt verdedigen met alles wat we hebben. We worden ieder uur ambitieuzer.' Ammouta is duidelijk over de tactiek waarmee zijn Jordanië favoriet Zuid-Korea wist te verslaan. 'Het was onze proactieve aanpak en focus op het aanvallende spel dat ons effectiever maakte. We lieten zien te beschikken over kampioensmentaliteit, toonden veerkracht en vastberadenheid in elk aspect van het spel.'

Jordanië kwam Zuid-Korea in de groepsfase ook al tegen, toen werd het 2-2. De Jordaniërs eindigden als derde in die groep en versloegen daarna Irak, Tadzjikistan en nu dus Zuid-Korea. Zaterdag speelt Jordanië de finale van de Azië Cup, tegen Iran of Qatar dus.

Voor een gebrek aan supporters hoeft de ploeg niet te vrezen. Volgens Al Ghad zijn luchtvaartmaatschappijen gestart met organiseren van speciale vluchten van de Jordanese hoofdstad Amman naar Doha, zodat fans op zaterdag heen en weer kunnen reizen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Jordanië
Meer over Jordanië
Meer Zuid-Korea
Meer over Zuid-Korea
Meer Azië Cup
Meer over Azië Cup
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.