Scorende Robben pakt zesde landstitel op rij met Bayern

Bayern München heeft zaterdagmiddag tegen FC Augsburg historie geschreven door de zesde Bundesliga-titel op rij te pakken. Der Rekordmeister vestigde het record door na een knullig eigen doelpunt orde op zaken te stellen, onder meer dankzij Arjen Robben: 1-4.

Robben startte in de basis en droeg zelfs de aanvoerdersband door de plek op de bank voor Thomas Müller. Ook Robert Lewandowski kreeg rust in aanloop naar de Champions League-return tegen Sevilla op woensdag.

Het elftal van Jupp Heynckes werd verrast door Augsburg in de openingsfase. De thuisploeg legde een ongekende felheid aan de dag. Aanvaller Caiuby loste in de vijfde minuut al een waarschuwingsschot dat nipt voorlangs ging. In de achttiende minuut was het wel raak na een blunder van Jerôme Boateng, die de bal zomaar verspeelde aan Sergio Córdova. De Venezolaan stuitte op Bayern-doelman Sven Ulreich, maar via het gezicht van verdediger Niklas Süle verdween de bal in het doel.

Na een half uur was het verzet van Augsburg plots verbroken. Bayern nam het heft in handen toen Corentin Tolisso volledig vrijstaand uit een voorzet van Joshua Kimmich de gelijkmaker binnenknikte. Zes minuten later volgde het hoogtepunt van de middag, met opnieuw een belangrijke rol voor Kimmich. Robben zette de aanval op, Kimmich bracht de bal laag voor, waarna die via een hakje van Juan Bernat bij eindstation James Rodríguez belandde.

Bayern controleerde ook de tweede helft, die veel rustiger begon dan het eerste bedrijf. In de 63ste minuut brak het moment van Robben aan. Na terugleggen van Rodríguez maakte de buitenspeler de 1-3 met een lage en droge knal. Robben jaagde na het doelpunt op meer. De aanvaller probeerde doelman Marwin Hitz te verrassen met een lage vrije trap in de verre hoek, maar de Zwitser bracht redding. Nadat Robben acht minuten voor tijd naar de kant ging, nam Sandro Wagner met een kopbal het slotakkoord voor zijn rekening.

Door de overwinning kan eerste achtervolger Schalke 04, dat deze zaterdag om 18.30 uur aftrapt tegen Hamburger SV, het gat van twintig punten met Bayern niet meer dichten. Daardoor houdt de hegemonie van Bayern stand met zes kampioenschappen op rij. Naast de Champions League rest voor Bayern nu nog de strijd om de DFB Pokal, waarin Bayer Leverkusen bij de laatste vier de tegenstander is.

De 28ste titel in de clubhistorie betekent ook het elfde kampioenschap in de carrière van Robben, waarvan zeven met Bayern. Daarmee overtreft hij Johan Cruijff als Nederlander met de meeste landstitels.