'Schreuderball' leidt tot nieuwe PEC-zege, Jong Ajax zet NAC voor schut

PEC Zwolle heeft maandagavond een volgende stap naar een gehoopte terugkeer naar de Eredivisie gezet. De koploper van de Keuken Kampioen Divisie won bij De Graafschap, dankzij een zeer mooi uitgespeeld doelpunt. VVV-Venlo passeerde Almere City op de ranglijst, terwijl NAC Breda in eigen huis een pak slaag kreeg van Jong Ajax.

De Graafschap
0 - 1
PEC Zwolle
PEC Zwolle

PEC Zwolle leed in februari twee nederlagen op rij, maar is daar duidelijk niet van in paniek geraakt. Na de recordzege op FC Den Bosch (13-0) en de 2-3 overwinning van vrijdag op Willem II werd maandag ook De Graafschap, de laatste tijd toch aardig in vorm, aan de kant gezet. De koploper pakte de volgende driepunter na een sterke openingsfase, waarin Davy van den Berg al paal én lat had geraakt, voordat Lennart Thy de 0-1 maakte.

Het openingsdoelpunt was fraai. De aanval van PEC begon in het eigen strafschopgebied en eindigde bij Thy, die met een geplaatst schot zijn veertiende doelpunt van dit seizoen maakte. Kees Kwakman, die als analist van ESPN het maandagavondprogramma in de KKD volgde, was terecht onder de indruk.

PEC bleef sterker in de eerste helft, maar kreeg het na rust nog erg lastig op De Vijverberg. De Graafschap voerde de druk op en Haris Medunjanin haalde een inzet van Rio Hillen voor de eigen doellijn weg, waarna de bal even later op de lat stuiterde. De thuisploeg voelde dat er wat te halen viel en probeerde van alles, maar PEC-doelman Jasper Schendelaar hield zijn doel schoon. Dat deed hij maandag al voor de elfde keer in dit seizoen; geen keeper in de KKD heeft meer clean sheets achter zijn naam staan.

Almere City FC
1 - 3
VVV-Venlo
VVV-Venlo

Het treffen tussen Almere City en VVV-Venlo was een rechtstreeks duel om de derde plaats. Almere (dat vrijdag vanwege een afgelaste wedstrijd niet in actie kwam en daardoor nog in afwachting is van de ontknoping in de derde periode) had een voorsprong van één punt, maar werd door een thuisnederlaag gepasseerd op de ranglijst. Dat terwijl alles er halverwege nog goed uit zag voor de ploeg van Alex Pastoor: Almere City stond toen met 1-0 voor, dankzij een treffer van Jochem Ritmeester van de Kamp.

In de tweede helft werden de rollen omgedraaid. Kort na rust trok Nick Venema de score terug in evenwicht, door tegen zijn oude club te scoren met een rake kopbal, en nadat Ennio van der Gouw VVV op de been had gehouden zorgde Kees de Boer voor de 1-2. Hij nam de bal met een kunstige pirouette mee en liet Nordin Bakker kansloos (zie video hieronder). VVV had het nu helemaal te pakken en kwam een halfuur voor tijd na een uitstekende aanval op 1-3, gemaakt door Martijn Berden. Almere kwam hierna niet verder dan een schot op de paal van Lance Duijvestijn en dus is VVV nu de nieuwe nummer drie van de KKD. Almere heeft zoals bekend nog wel een wedstrijd tegoed.

NAC Breda
NAC Breda
2 - 6
Jong Ajax
Jong Ajax

John Heitinga wisselde zondag maar één keer en vertelde na afloop van de 2-4 zege van Ajax op SC Heerenveen dat een aantal van zijn reservespelers nu een dag later konden meedoen bij Jong Ajax, tegen NAC Breda. Lorenzo Lucca en Francisco Conceição begonnen in de basis in het Rat Verlegh Stadion en droegen bij aan een ware vernedering van NAC. Al na twintig minuten stond Jong Ajax, vooraf de nummer zeventien van de KKD, op een 0-3 voorsprong.

Peter Hyballa was woedend en haalde na een halfuur Boyd Lucassen al uit zijn elftal. Het hielp weinig: Jong Ajax kwam kort na de wissel van Lucassen via Lucca op 0-4. NAC werd na het rustsignaal getrakteerd op een striemend fluitconcert en hoopte er in de tweede helft nog het beste van te kunnen maken. Dat zat er echter niet in: in de vijfde minuut na de onderbreking maakte Conceição er na een knappe individuele actie 0-5 van. De eretreffer van Elías Már Ómarsson was hierna fraai, maar werd uiteraard niet gevierd, wat ook gold voor de 2-5 van Jort van der Sande. De Bredase pijn werd er niet veel minder van: via Youri Regeer werd het immers zelfs nog 2-6.

FC Eindhoven
1 - 1
ADO Den Haag

ADO Den Haag zal het gevoel hebben dat het zichzelf tekort heeft gedaan met een punt bij FC Eindhoven. De ploeg van Dick Advocaat was in het Jan Louwers Stadion lange tijd erg dominant en kwam op voorsprong via een eigen doelpunt van Jasper Dahlhaus. Kansen op meer treffers werden vervolgens om zeep geholpen, bijvoorbeeld door Thomas Verheydt, en uitgerekend bij de start van het Haags Kwartiertje kwam Eindhoven op 1-1. Naoufal Bannis kopte knap raak en zorgde daarmee voor een remise.