Scenario's: PSV kan zich al plaatsen voor de volgende Champions League-ronde

Reacties

Het is geen onrealistisch scenario dat PSV zich woensdagavond plaatst voor de achtste finale van de Champions League. VI zet op een rijtje wat de uitgangspositie is van de Eindhovenaren.

Scenario's: PSV kan zich al plaatsen voor de volgende Champions League-ronde
© Pro Shots
Sevilla
Sevilla
2 - 3
PSV
PSV

PSV staat na vier duels in Groep B op de tweede plek, achter Arsenal. De formatie uit Londen gaat naar alle waarschijnlijkheid groepswinnaar worden, waardoor de strijd om de tweede plek gaat. PSV-tegenstander Sevilla heeft theoretisch gezien nog een kans om te overwinteren in de Champions League, maar dan moet het balletje voor de hekkensluiter van Groep B wel goed vallen.

Een logischer scenario is dat PSV zich woensdagavond al plaatst voor de knock-outfase van het elitetoernooi. Hoewel de huidige koploper van de Eredivisie slechts vijf punten bij elkaar voetbalde, is de club dichter bij kwalificatie dan men zou denken. Dit komt door het succes tegen RC Lens.

De Fransen staan eveneens op vijf punten, maar de ranglijst van de Champions League wordt bij een gelijk puntenaantal eerst ingedeeld op onderling resultaat. Na een 1-1 in Noord-Frankrijk en een 1-0 zege voor PSV in eigen huis ligt dit in het voordeel van de Eindhovenaren. Met dat in het achterhoofd kunnen we scenario's gaan schrijven.

UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep B UEFA Champions League 2023/2024

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Arsenal
6
4
1
1
16-4
+12
13
2
PSV
6
2
3
1
8-10
-2
9
3
Lens
6
2
2
2
6-11
-5
8
4
Sevilla
6
0
2
4
7-12
-5
2
* Actueel tot en met 8 mei 2024

PSV wint
Mocht PSV woensdagavond winnen van Sevilla en Arsenal voldoet later op de avond aan zijn sportieve verplichting door Lens te verslaan, is het verschil tussen PSV en Lens gegroeid naar drie punten, wat op basis van onderling resultaat dus voldoende is om Lens buiten de toptwee te houden. Mocht Lens toch winnen, zal alles beslist worden op de laatste speeldag, inclusief de groepswinst.

PSV speelt gelijk
Mocht het toch misgaan, is PSV niet direct uitgeschakeld. Bij een gelijkspel tegen Sevilla zijn alle scenario's nog van toepassing voor de Eredivisionist. Overwintering in de Champions League, afstromen naar de Europa League of uitschakeling in Europa. Dit laatste omdat onderling resultaat niet meer van toepassing is tussen PSV en Sevilla als er tweemaal gelijkgespeeld wordt. Doelsaldo zal dan (waarschijnlijk) de beslissing brengen bij een gelijke stand tussen PSV en de Andalusiërs.

PSV verliest
Bij winst op PSV zal Sevilla het voordeel van het onderling resultaat krijgen, omdat het heenduel in 2-2 eindigde. In het geval van een verliesbeurt van PSV is het realistisch dat drie teams op vijf punten staan met nog één wedstrijd te gaan. In dat geval komt er voor PSV bijzonder veel druk te staan op het thuisduel met Arsenal. De Eindhovenaren geven dan het initiatief uit handen, als Sevilla zijn laatste groepswedstrijd tegen Lens wint, is PSV ongeacht het eigen resultaat tegen Arsenal uitgeschakeld in de Champions League. De play-offronde van de Europa League vormt  in dat geval de troostprijs.

Sevilla
Sevilla
2 - 3
PSV
PSV
Arsenal
Arsenal
6 - 0
Lens
Lens
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.