Salah, Van Dijk en piepjonge Bajcetic bezorgen Emery eerste nederlaag

Liverpool heeft de eerste competitiewedstrijd na de hervatting van de Premier League gewonnen. Vier dagen na de nederlaag tegen Manchester City in de League Cup won de ploeg van Jürgen Klopp met 1-3 van Aston Villa. De doelpunten van Liverpool werden gemaakt door Mohamed Salah, Virgil van Dijk en de achttienjarige invaller Stefan Bajcetic. Na twee zeges leed Unai Emery zijn eerste nederlaag als trainer van Aston Villa.

Aston Villa
Aston Villa
1 - 3
Liverpool
Liverpool

Het ging na de verloren League Cup-wedstrijd veel over de gemiste kansen van Darwin Núñez. De spits wilde zich ongetwijfeld revancheren en kreeg daar twee grote kansen toe. Na een mispeer van Ezri Konsa dook Núñez in de 28ste minuut plots op voor keeper Robin Olsen, die de afwezige Emiliano Martínez verving. De lastige kans – Núñez nam de neerdalende bal in één keer uit de lucht – leidde door toedoen van Olsen niet tot een doelpunt. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd brak de Uruguayaan door na een fraaie pass van Mohamed Salah, maar schoot hij naast.

Voor Núñez waren de gemiste kansen op persoonlijk vlak een domper, maar Liverpool kon ze zich veroorloven. Met name de eerste helft leverde niet veel problemen op voor The Reds, die op voorsprong kwamen in de vijfde minuut. Na een afgeslagen corner kwam de bal terecht bij Trent Alexander-Arnold, die vanaf circa 35 meter van het doel een prachtige pass gaf op Andy Robertson met de buitenkant van de voet. Robertson nam de bal in één keer uit de lucht om Mohamed Salah te bedienen en de Egyptenaar stond bij de tweede paal klaar om af te ronden.

Robertson passeerde zo Leighton Baines als verdediger met de meeste assists in de geschiedenis van de Premier League (54). Hij bereidde later in de eerste helft ook een treffer van Joël Matip voor, maar die werd afgekeurd wegens buitenspel. De 0-2 kwam er uiteindelijk via Van Dijk, wiens eerste doelpoging sinds zijn gemiste penalty in de kwartfinale van het WK een doelpunt opleverde. De verdediger ontving de bal in het strafschopgebied van Mohamed Salah en zocht met zijn linkerbeen de rechterhoek uit.

Aston Villa begon sterk aan de tweede helft en kwam zelfs tot scoren, maar doelpuntmaker John McGinn bleek buitenspel te staan. Aan de overzijde waren Salah en Fabinho dicht bij een doelpunt. Het leek een kwestie van tijd tot een van beide ploegen zou scoren en dat bleek inderdaad het geval. Een scherpe voorzet van Douglas Luiz belandde bij Ollie Watkins, die met een tegendraadse kopbal voor de 1-2 zorgde en de spanning terugbracht in de wedstrijd. Aston Villa geloofde in een gelijkmaker en nam risico's, waardoor bijvoorbeeld de grote kans voor Núñez in minuut 75 ontstond.

Die kans wist Núñez niet te benutten, maar de spits leverde wel een grote bijdrage aan het eerste Premier League-doelpunt ooit voor invaller Bajcetic. Omdat Núñez de bal ternauwernood binnen de lijnen wist te houden, ontstond een kans voor Bajcetic. De achttienjarige Spanjaard, die nog geen twee minuten op het veld stond, bleef kalm door keeper Olsen te passeren en rondde af. Dankzij de zege staat Liverpool met 25 punten uit 15 duels op de zesde plaats; nummer vijf Manchester United heeft een punt meer en een wedstrijd tegoed.