Aké matchwinner in spektakelstuk van hoog niveau tussen City en Liverpool

Manchester City heeft zich donderdagavond geplaatst voor de kwartfinale van het League Cup-toernooi. In een hoogstaande en doelpuntrijke wedstrijd tegen bekerhouder Liverpool, waar Virgil van Dijk nog ontbrak, groeide uitgerekend Nathan Aké uit tot matchwinner.

Manchester City
3 - 2
Liverpool
Liverpool

City en Liverpool maakten er in hun eerste officiële wedstrijd na het WK in Qatar meteen een spektakel van. Dat beide teams meer dan een maand niet in actie waren gekomen in competitieverband, had zeker geen negatief effect op de intensiteit en het niveau van de Engelse kraker in de vierde ronde van het League Cup-toernooi.

Ook Erling Haaland had er zin in. De Noorse goalgetter liet eerder deze week al weten dat hij niet kon wachten tot de Premier League zou beginnen en had zijn eerste goal donderdag binnen tien minuten te pakken. Nadat hij al enkele keren dreigend was geweest, tikte de topschutter koelbloedig binnen uit een voorzet van Kevin De Bruyne.

Ook de Belgische WK-ganger toonde na het teleurstellende optreden met De Rode Duivels in Qatar weer zijn vorm van voor de WK-break. De Bruyne strooide met loepzuivere passes en voorzetten, Liverpool-doelman Caiomhin Kelleher voorkwam bij een schietkans van Ilkay Gündogan en een kopkans voor Aké dat De Bruyne nog een assist bijschreef.

Liverpool liet zich in de op en neer golvende wedstrijd ook zien. Fábio Carvalho zorgde in de twintigste minuut op aangeven van James Milner, die later geblesseerd uitviel, voor de snelle gelijkmaker en daarna bleven The Reds gevaarlijk. Zo kreeg Darwin Núñez vlak voor rust twee grote kansen, maar beide keren schoot de Uruguayaanse WK-ganger voorlangs.

Die gemiste kansen leken Liverpool op te breken toen Riyad Mahrez er meteen na rust met een prachtige actie 2-1 van maakte, maar weer had de ploeg van Jürgen Klopp het antwoord paraat. Invaller Alex Oxlade-Chamberlain stuurde Núñez weg met een pass met buitenkant rechts. Dit keer legde de Uruguayaan af op Mohamed Salah, die simpel binnentikte.

Zo hadden beide teams drie minuten na rust allebei al een keer gescoord. Daarna bleef het niveau en het tempo hoog, maar alleen City scoorde nog. Na een korte corner kopte Aké raak uit een voorzet van De Bruyne. De Oranje-international bleek de matchwinner, ook omdat arbiter David Coote geen penalty zag in een actie tegen Oxlade-Chamberlain.

Klopp was niet blij met die beslissing, maar kon zijn eigen spelers de uitschakeling ook aanrekenen. Vooral Núñez miste nog een grote kans op de gelijkmaker; wéér schoot de miljoenenaankoop voorlangs. In de slotfase, waarin de gemoederen soms hoog opliepen, gaf City de voorsprong niet meer weg en was het zelfs nog dicht bij de 4-2.