Rusland met WK-kern razendsnel naar EK, hoofdrol Higler

Rusland heeft zich zondag als derde land gekwalificeerd voor EURO 2020. Door een riante overwinning op concurrent Cyprus zijn de Russen niet meer te achterhalen in de groep en zijn ze, in navolging van België en Italië, verzekerd van een EK-startbewijs.

Cyprus
Cyprus
0 - 5
Rusland
Rusland

Rusland was op de laatste vier Europese eindronden steevast van de partij en maakte vorig jaar nog indruk tijdens het WK in eigen land, waarin de kwartfinales werden bereikt. Van de sterk presterende ploeg van die zomer stonden er zondagavond vijf in de basis tegen Cyprus.

Eén van hen, Denis Cheryshev, nam de Russen al na negen minuten bij de hand op weg naar 0-1. Cyprus verdedigde te nonchalant uit, waarna Cheryshev onderschepte en met grote passen op het doel afging. Oog in oog met doelman Konstantinos Panagi rondde hij het uitstekend af.

Ook bij de 0-2, die halverwege de eerste helft viel, speelde Cheryshev een belangrijke rol. Na een prima aanval over de rechterkant kreeg Cyprus de bal weer niet uitverdedigd, waarna Cheryshev goed teruglegde op Magomed Ozdoev: die schoot binnen en zette zijn land vast met één been op het EK.

Kern van 2018 intact gebleven
Naast Cheryshev stonden ook bekende namen als Andrei Semonov, Fyodor Kudryashov, Artem Dzyuba en Aleksandr Golovin in de basis tegen Cyprus. Voormalig Vitesse-verdediger Vyacheslav Karavaev ving de wedstrijd aan met een reserverol, maar kon tien minuten voor rust alsnog aan de bak als invaller.

Hij nam de plaats in van Sergei Petrov, die een aanslag te verwerken kreeg van Konstantinos Laifis. Laifis zette zijn voet vol op het been van de verdediger en kon met rood inrukken. Voor Cyprus was het treffen van zondag de laatste strohalm om nog mee te blijven strijden om plaats twee, maar na het voortijdige vertrek van Laifis werd het een kansloze missie.

Konstantinos Laifis kreeg al na een halfuur rood bij een 0-2 achterstand.

Rusland had na rust nog minder te duchten van Cyprus en kreeg kansen om een derde te maken. Golovin trof vanaf de rand van het zestienmetergebied de lat, Ilzat Akhmetov schoot net naast en Aleksei Ionov stuitte tot tweemaal op doelman Urko Pardo, die enkele minuten voor rust al was gekomen ter vervanging van Panagi.

De genadeslag kwam uiteindelijk van Dzyuba, die een voorzet van Cheryshev binnenknikte. In blessuretijd tekenden Golovin en Cheryshev ook nog voor 0-4 en 0-5. Rusland mag de tickets voor het EK 2020 gaan boeken. Na de nederlaag in de eerste wedstrijd tegen België zette het land een serie van zeven opeenvolgende overwinningen neer en is EK-deelname een feit.

Hongarije
Hongarije
1 - 0
Azerbeidzjan

Hongarije deed in Boedapest precies wat het moest doen: winnen en de druk weer vol bij concurrent Slowakije leggen. Mihály Korhut zette zijn land na tien minuten op het goede spoor met een geweldige uithaal van dertig meter afstand. Na een hoekschop kwam de afgeslagen bal voor zijn voeten en haalde de verdediger snoeihard uit: zijn schot verdween in de hoek. Bij die ene treffer bleef het voor de Hongaren.

In blessuretijd dacht Azerbeidzjan terug te komen tot 1-1, maar Dennis Higler keurde de goal van Bahlul Mustafazade om onduidelijke redenen - en tot woede van Azerbeidzjan - af. Via de kanalen van de UEFA werd hands vermeld als reden, maar uit de beelden bleek daar niets van. Hongarije zal er niet rouwig om zijn: in de groep staat het land nu twee punten voor op Slowakije, dat volgende maand pas weer speelt.

Schotland
Schotland
6 - 0
San Marino
San Marino

Schotland boekte op Hampden Park de grootste zege van deze plaatsingsreeks. John McGinn groeide voor rust al uit tot de man van de avond met een hattrick. In de twaalfde minuut verlengde hij een schot van Ryan Christie met de teen tot in het doel (1-0) en een kwartier later tikte hij betrekkelijk eenvoudig binnen toen doelman Aldo Simoncini hem de bal praktisch in de schoot wierp.

In de blessuretijd van de eerste helft voltooide McGinn zijn drieklapper met een raak schot uit de draai, na doorkoppen van Stuart Findlay uit een hoekschop. Na rust voerden Lawrence Shankland, Findlay en invaller Stuart Armstrong - gekomen voor hattrickheld McGinn - de score verder op tot 6-0.

Schotland gaat door de overwinning voorbij aan Kazachstan en staat vierde in Groep J. Plaatsing voor het EK 2020 via de eigen groep is door de dadendrang van België en Rusland een onhaalbare kaart, maar dat deert de Schotten niet. Het land is dankzij de zege in de Nations League-groep namelijk al zeker van deelname aan de play-offs.