Rusland hekelt UEFA na afpakken Champions League-finale

Reacties

De Russische voetbalbond (RFU) heeft uitgehaald naar de UEFA. De Europese voetbalorganisatie verplaatste vrijdagochtend - naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne - de Champions League-finale. Die zou eigenlijk in het Russische Sint-Petersburg gespeeld zou worden. Russische clubs mogen daarnaast enkel nog op neutraal terrein in actie komen in Europese wedstrijden.

Rusland hekelt UEFA na afpakken Champions League-finale

'De beslissing is gebaseerd op politieke redenen', aldus de RFU via voorzitter Alexander Dyukov. En daar zegt de bond juist bij weg te willen blijven. 'De RFU hanteert altijd het principe dat sport wegblijft bij politiek. Deze beslissing kunnen we dus niet steunen.'

Dat wedstrijden van Russische ploegen in Europees verband in de toekomst op neutraal terrein plaats zouden moeten vinden, vindt de RFU een schande. 'Die beslissing doet schade aan de sport en beïnvloedt de belangen van spelers, trainers en supporters.'

'We zijn altijd klaar om te bewijzen dat we aan alle benodigdheden kunnen voldoen om veilige wedstrijden te organiseren', sluit Dyukov af. De Russen zijn ook nog altijd voornemens om Polen binnenkort te ontvangen voor de play-offs die rechtgeven op een toegangsticket voor het WK in Qatar.

Overigens gaf Polen al aan die wedstrijd niet te willen spelen. Het uitvoerend comité van de UEFA heeft vrijdagochtend al besloten dat de Russische en Oekraïense clubs hun thuiswedstrijden in Europees verband tot nader order op neutraal terrein moeten spelen als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. Enkel Spartak Moskou is daarvoor nog in de race.

Impact op voetbal
De impact van de oorlog op het voetbal wordt steeds groter. Ook Manchester United greep bijvoorbeeld in. De Engelse grootmacht zette een samenwerking met sponsor Aeroflot stop. De Russische luchtvaartmaatschappij zag de sponsorrechten ingetrokken worden. 'We delen de zorgen van onze fans over de hele wereld en betuigen ons medeleven met de getroffenen', meldde United, dat met het besluit afscheid neemt van een deal ter waarde van 48 miljoen euro.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.