Rodney Kongolo leidt Oranje Onder-19 naar halve finale

Oranje Onder-19 heeft zich zondag geplaatst voor de halve eindstrijd op het EK Onder-19 in Georgië. Nederland had in de afsluitende groepswedstrijd voldoende aan een 1-1 gelijkspel tegen Bulgarije.

Bij Oranje Onder-19 startten Jay-Roy Grot en Rodney Kongolo voor het eerst dit toernooi in de basis. Joël Piroe ontbrak omdat hij in de tweede groepswedstrijd tegen Engeland uitviel met een hoofdblessure. Doordat Nederland dat duel met 0-1 verloor na de flitsende toernooistart (een 4-1 zege op Duitsland, met een hattrick van Piroe), moest de ploeg nog vol aan de bak in het Tengiz Burjanadze Stadion in Gori om de halve eindstrijd te halen.

In het eerste bedrijf probeerde Oranje Onder-19 het spel te maken tegen de ploeg die in de voorronde verrassend regerend Europees kampioen Frankrijk elimineerde. De Bulgaarse doelman Daniel Naumov werd echter nauwelijks aan het werk gezet.

Vijf minuten na rust brak Nederland de ban. Kongolo (foto), die in de jeugd van Manchester City actief is, was de gevierde man. Lang kon het team van coach Maarten Stekelenburg evenwel niet genieten van de voorsprong, want in de 55ste minuut liet Georgi Rusev de gelijkmaker aantekenen.

Het goede nieuws kwam uit de andere wedstrijd in Groep B, waar Engeland een 2-0 voorsprong veroverde tegen Duitsland. Uiteindelijk wonnen The Three Lions met 4-1, mede door twee goals van Fulham-talent Ryan Sessegnon. Bij een Duitse overwinning had Nederland zich geen puntenverlies kunnen permitteren.

Oranje Onder-19 eindigt door de remise tegen Bulgarije als tweede in Groep B en vervolgt het toernooi woensdag met de halve finale tegen Portugal. Om het andere finaleticket strijden Engeland en Tsjechië.