Arsenal heeft de lastige uitwedstrijd tegen West Ham United gewonnen dankzij twee centrumverdedigers. Rob Holding en Gabriel Magalhães waren goud waard in het duel dat voor The Gunners zo belangrijk was in de strijd om Champions League-voetbal.

West Ham United
1 - 2
Arsenal
Arsenal

Arsenal begon als nummer vijf van de ranglijst aan de derby, nadat concurrent Tottenham Hotspur eerder op de zondag in eigen huis had gewonnen van Leicester City (3-1). Bij een overwinning op West Ham zou met nog vier duels te gaan de vierde plek weer overgenomen worden. Er was veel strijd in het London Stadium, maar het duurde even voordat de wedstrijd ontbrandde. Declan Rice zorgde pas in de 34ste minuut voor het eerste schot op doel. Aaron Ramsdale stopte de inzet van de West Ham-captain simpel en kon even later juichen.

Uit een corner van Bukayo Saka opende Rob Holding in de 38ste minuut de score. De 26-jarige Engelsman kopte raak in de verre hoek en maakte zo pas zijn eerste Premier League-doelpunt ooit. Arsenal kon niet lang van de voorsprong genieten. West Ham poetste de achterstand nog voor de rust weg. Ramsdale redde nog knap op een kopbal van Rice uit een corner, maar werd even later wel geklopt. Vladimir Coufal gaf de bal uitstekend mee aan Jarrod Bowen, die teveel ruimte en tijd kreeg in het strafschopgebied en Ramsdale klopte met een schot in de verre hoek: 1-1.

West Ham moest in de tweede helft het hoofd buigen, drie dagen na het eerste duel met Eintracht Frankfurt in de halve finale van de Europa League. Dat de krachten wegvloeiden, was begrijpelijk. Dat Arsenal toesloeg uit standaardsituaties was voor West Ham echter lastiger te verteren. Bij een corner in de 54ste minuut ging het voor de thuisploeg opnieuw mis. Gabriel Martinelli bracht de bal na een hoekschop van Saka opnieuw voor het doel en vond Gabriel bij de tweede paal. De Braziliaanse verdediger kopte de bal voorbij voormalig Arsenal-goalie Lukasz Fabianski: 1-2.

West Ham kon ook met sterkhouders Michail Antonio en Tomás Soucek als invallers geen vuist meer maken in de slotfase. In die slotfase zag Mikel Arteta door het kleine verschil geen ruimte meer om Salah Oulad M'Hand zijn debuut te gunnen. De achttienjarige Nederlander zat voor de tweede keer dit seizoen in de wedstrijdselectie bij een Premier League-wedstrijd. De jonge middenvelder was actief in de jeugdopleiding van Feyenoord en vertrok in 2020 naar Arsenal.

Door de overwinning stootte Arsenal dus Spurs weer van de vierde plaats af. The Gunners koersen af op een terugkeer in de Champions League. Positief voor de ploeg van Arteta is dat nummer drie Chelsea zondagmiddag verloor, het verschil met The Blues is nog maar drie punten. Arsenal speelde in het seizoen 2016/17 voor het laatst in het miljardenbal.