Crisisclub Everton vloert Chelsea dankzij attente Richarlison en wereldredding

Everton heeft zondagmiddag een kapitale overwinning op Chelsea geboekt in de strijd om lijfsbehoud in de Premier League. Ondertussen deed Tottenham Hotspur prima zaken in het spannende gevecht om een Champions League-ticket, een startbewijs dat ook The Blues nog lang niet binnen hebben.

Everton
Everton
1 - 0
Chelsea
Chelsea

Voor Everton was de situatie al nijpend en zaterdag werd het er niet beter op door de overwinning van Burnley bij Watford. Bij aanvang van het duel met Chelsea stonden The Toffees liefst vijf punten onder de streep, waardoor een zege op de nu nog Champions League-houder eigenlijk een vereiste was.

Everton, waar Donny van de Beek nog ontbrak, liet in de eerste helft het enige schot op doel aantekenen (via Demarai Gray), een statistiek die illustreerde dat er van een kansenregen niet bepaald sprake was op Goodison Park. Chelsea had de touwtjes in handen, zonder veel mogelijkheden af te dwingen. De bezoekers maakten een scherpe indruk, hoewel enkele Everton-fans het in de nacht van zaterdag op zondag nodig achtten vuurwerk af te steken bij het spelershotel van The Blues.

Vlak na rust maakte César Azpilicueta in elk geval geen wakkere indruk. De routinier liet zich de bal in de opbouw ontfutselen en uiteindelijk rondde de attente Richarlison af. De Braziliaan vierde het doelpunt met een rookstaaf, die hij vervolgens in het publiek gooide.

Chelsea moest nu komen en kreeg ook de nodige kansen op de gelijkmaker. Everton-keeper Jordan Pickford redde echter een paar keer uitstekend en stelde daarmee de cruciale overwinning veilig, ook omdat Hakim Ziyech als invaller niet voor een ommekeer kon zorgen. Met name Pickfords reflex op een inzet van Azpilicueta zal nog lang worden besproken.

Chelsea staat derde, maar is door de belabberde recente resultaten nog lang niet zeker van Champions League-deelname. Voor Everton-manager Frank Lampard is de overwinning extra speciaal gezien zijn status als Chelsea-icoon.

Tottenham Hotspur
3 - 1
Leicester City

Tottenham Hotspur lijkt met Arsenal te duelleren om de vierde plaats in de Premier League en daarmee het laatste Champions League-ticket. De equipe van Antonio Conte liet zich zondag niet verschalken door Leicester, waarvoor het duel in Londen een hinderlijk tussendoortje leek tussen de halve finales van de Conference League tegen AS Roma. Leek, want The Foxes kwamen in de beginfase prima voor de dag tegen Spurs.

Het was echter Kane die voor de zoveelste keer de fans van Leicester pijn deed. Halverwege de eerste helft kopte de goalgetter raak uit een corner, waardoor hij nu al negentien doelpunten heeft gemaakt in achttien optredens tegen de kampioen van 2016.

Na de 2-0 van Son in de zestigste minuut was duidelijk dat Leicester bezig was aan een verloren wedstrijd. De Zuid-Koreaan werd op maat bediend door de vlak daarvoor ingevallen Dejan Kulusevski. Met een heerlijk schot met links vergrootte Son zo'n tien minuten voor tijd de marge. Bij de thuisploeg maakte Steven Bergwijn na 82 minuten zijn opwachting, als vervanger van de tweevoudige doelpuntenmaker. Met de ex-PSV'er binnen de lijnen maakte Leicester nog 3-1 via Kelechi Iheanacho.

Conte en de zijnen wippen over Arsenal heen, maar The Gunners gaan later op zondag nog op bezoek bij West Ham United.