Liverpool geeft buurman Everton in verhitte derby volgende dreun

Liverpool heeft de achterstand op koploper Manchester City in de zinderende titelstrijd weer verkleind tot één punt. In een verhitte derby werd in de tweede helft afgerekend met Everton, waar de degradatiezorgen nog eens enorm zijn gegroeid door de uitslag op Anfield en de resultaten elders.

Liverpool
Liverpool
2 - 0
Everton
Everton

The Friendly Derby, zo wordt de confrontatie tussen Liverpool en Everton ook weleens genoemd. De afstand tussen de stadions van de twee is iets meer dan een kilometer. De afstand is zo klein dat er eigenlijk geen plek is voor enorme rivaliteit, de liefde voor de clubs is door families en vriendengroepen verweven. Van vriendelijkheid was zondag op Anfield even niets meer over. In de eerste helft waren met name de vele opstootjes opvallend.

Van Dijk kreeg het op Anfield niet voor het eerst aan de stok met Richarlison. De vlam sloeg nog het meest in de pan nadat Liverpool doorspeelde toen de Everton-aanvaller geblesseerd op de grond lag. Abdoulaye Doucouré maakte uit frustratie een overtreding op Fabinho, waarna het duwen en trekken werd. Die grote ruzie was het meest noemenswaardige moment in een eerste helft waarin Liverpool tevergeefs zocht naar het openingsdoelpunt.

Sadio Mané, Diogo Jota en Mohamed Salah hadden allemaal pogingen gewaagd om de ban te breken, maar Liverpool eindigde de eerste helft zonder ook maar één schot op doel. Everton ergerde de thuisploeg door tijd te rekken. Met name Jordan Pickford bleek daar een meester in. De bezoekers was er alles aan gelegen om een punt te pakken nadat de ploeg van Frank Lampard tot onder de rode streep was gezakt door de zege van Burnley eerder deze zondag.

Na een frustrerende eerste helft voerde Liverpool de druk na rust verder op. Jürgen Klopp liet na een uur Divock Origi en Luis Díaz invallen voor Naby Keïta en Mané. Twee minuten na die dubbele wissel viel het bevrijdende doelpunt. Salah gaf de bal met rechts voor richting de tweede paal en daar kopte Robertson de bal binnen: 1-0.

Everton probeerde daarna nog een punt te redden met Dele Alli en José Salomón Rondón als invallers, maar het door Lampard opzette offensief was tevergeefs. De Chelsea-legende kon op bezoek bij Liverpool overigens geen beroep doen op de geblesseerde Van de Beek. Laatstgenoemde keek ongetwijfeld mee en zag dat Liverpool enkele kansen om de genadeklap uit te delen, liet liggen. Pickford redde fraai op een van richting veranderd schot van Thiago Alcántara. In de 85ste minuut was het wel raak voor The Reds. Origi kopte van dichtbij raak na een omhaal van Díaz: 2-0.

Het doelpunt van Origi was het slotakkoord. Door de overwinning hijgt Liverpool weer bij City in de nek. De grootmachten hebben allebei nog vijf wedstrijden te gaan. De eindsprint in de Premier League wordt zinderend.

Poll (gesloten) Wie wint de Premier League?