Renato Sanches: van supertalent en EK-winnaar tot mikpunt van spot

Reacties

In zekere zin was het moment in de 37ste minuut van het uitduel met Chelsea illustratief voor zijn eerste maanden bij Swansea City. Renato Sanches zag een reclamebord aan voor een medespeler, met als gevolg een hilarische pass. Reclameborden zijn immers niet geschikt om een combinatie mee op te zetten.

Renato Sanches: van supertalent en EK-winnaar tot mikpunt van spot

Het komische moment was uitdrukkelijk niet de reden dat de twintigjarige Portugees halverwege achterbleef in de kleedkamer. 'Hij was ook niet geblesseerd, hij speelde gewoon een slechte eerste helft', legde een goudeerlijke manager Paul Clement uit voor de camera van de BBC.

Afgelopen zomer werd het huren van Sanches nog als een heuse transfercoup van Swansea gezien, maar nu het seizoen al aardig op streek is mag worden geconcludeerd dat er nog geen sprake is van een match made in heaven. De huurling van Bayern München, een van de revelaties van het EK en in 2016 de winnaar van de Golden Boy-award, kan niet voorkomen dat de Welshe club tegen degradatie uit de Premier League strijdt.

De komische pass van Renato Sanches:

'Hij heeft momenteel geen vertrouwen, hij zoekt echt naar zijn vorm', draaide Clement er na het 1-0 verlies bij Chelsea niet omheen. 'We geloven er wel in dat hij hier op een plek is waar hij het beste uit zichzelf kan halen. Volgens mij heeft hij nog in geen enkele wedstrijd aangetoond wat voor talent hij is. Ik leef echt met hem mee.'

Afgelopen weekeinde maakten analytici Sanches al met de grond gelijk nadat de Portugees geen potten kon breken in het duel met AFC Bournemouth. 'Hij speelde droevig', vond Robbie Savage. Tim Sherwood oordeelde al net zo hard. 'Als hij een speler uit de eigen jeugd zou zijn geweest, had je hem nooit meer teruggezien.'

Renato Sanches in betere tijden.
Renato Sanches in betere tijden.

Nog maar anderhalf jaar geleden werd Sanches louter met parfum besprenkeld. 'Hij is met afstand een van de beste jonge spelers van Europa. Hij heeft een grote toekomst voor zich', sprak toenmalig Bayern München-trainer Pep Guardiola nog voordat Der Rekordmeister de middenvelder inlijfde. De prijs van 35 miljoen euro deed de wenkbrauwen niet eens fronsen, zeker niet nadat Sanches glorieerde met Portugal en de jongste EK-winnaar werd.

Clement, die vorig seizoen als assistent bij Bayern al samenwerkte met Sanches, denkt dat de Portugees misschien te veel hooi op zijn vork neemt. 'Maar dat hangt ook samen met de plek waar hij speelt. Hij is vaak betrokken in het spel, dan is de kans groter dat je risico's neemt.'

Gezien het drukke Premier League-schema in december krijgt Sanches kansen genoeg om revanche op zichzelf te nemen. Misschien is de thuiswedstrijd tegen Guardiola's Manchester City op woensdag 13 december een mooi moment om het gelijk van de Catalaan te bewijzen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.