Rechter: United Vansen moet ADO Den Haag betalen

Reacties

ADO Den Haag heeft het kort geding tegen grootaandeelhouder United Vansen glansrijk gewonnen. Dat betekent dat de Chinezen een bedrag van circa twee miljoen euro moeten overmaken. De hekkensluiter in de Eredivisie zal nu beslag laten leggen op de aandelen van United Vansen.

Rechter: United Vansen moet ADO Den Haag betalen
© Pro Shots

Vorige week donderdag vond een kort geding plaats tussen ADO en United Vansen. De inzet was een bedrag van twee miljoen euro, een garantstelling voor het seizoen 2020/21. UVS ondertekende, geheel volgens de richtlijnen van de licentiecommissie van de KNVB, voorafgaand aan het seizoen een garantstelling. Het zou instaan voor de tekorten van ADO, een bedrag dat gaandeweg het seizoen werd teruggebracht van drie naar twee miljoen euro.

De Chinezen misten diverse betalingstermijnen, waarna de Haagse clubleiding niks anders kon doen dan naar de rechter te stappen. UVS schitterde vorige week door afwezigheid waarop de rechter al liet doorschemeren dat ADO een sterke zaak had. Iets wat ook bleek uit de uitspraak.

United Vansen moet alsnog de achterstallige betaling overmaken aan de hekkensluiter van de Eredivisie. De verwachting in Den Haag is dat UVS dit niet gaat doen. En dat maakt de situatie voor ADO zeer precair. De club heeft officieel geen geld meer in kas. De verwachting is dat het op zeer korte termijn uitstel van betaling aan zal vragen.

Gemeenteraad
Vorige week stuurde de dagelijkse leiding al twee brieven richting de gemeenteraad van Den Haag met daarin de vraag om een overbruggingskrediet. Op vrijdag liet de gemeente weten niet direct over te gaan tot betalingen, maar de situatie nauwlettend in de gaten te houden. Maandag zou er opnieuw contact zijn geweest tussen de clubleiding en de gemeenteraad. Ook andere partijen zouden niet happig zijn om ADO financieel te helpen, zolang Hui Wang de aandelen nog heeft.

De Chinezen hopen nog altijd een deal te sluiten met World Soccer Holdings (WSH). De Amerikaanse entiteit zou dan naast het aankoopbedrag ook aan het overbruggingskrediet moeten voldoen. Maar deze onderhandelingen verlopen niet soepel. Er ligt sinds zondagavond wel weer een letter of intent (intentieverklaring) tussen UVS en WSH, maar er moet nog aardig wat water door de Haagse Beek alvorens deze deal rond is.

Twijfels
Allereerst zullen de plooien gladgestreken moeten worden met de Stichting Toekomst ADO en de HFC. Daarnaast nemen de twijfels over de WSH toe. Enkele voorwaarden die gesteld worden in de getoonde intentieverklaring, deden de wenkbrauwen in Den Haag fronsen.

De Amerikanen rekenen erop dat United Vansen in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter. Bij ADO hopen ze van niet. In de Residentie wordt stiekem gedacht aan een coup. ADO legt nu beslag op de aandelen van de Chinezen, zo meldt de club. Zo kan het kijken of het de aandelen onderhands zou kunnen verkopen én dus zelf een nieuwe grootaandeelhouder kan kiezen. Het enige nadeel van dat traject is dat er veel tijd overheen gaat. Wil ADO dat voor elkaar krijgen, dan moet een andere partij de club voorlopig financieel ondersteunen.

Achter de schermen staan diverse partijen klaar om alsnog de aandelen over te nemen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer ADO Den Haag
Meer over ADO Den Haag
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.