Real Madrid staat er wanneer het moet, Inter het lachertje van Europa

Real Madrid sneuvelde in de geschiedenis van de Champions League nog nooit in de groepsfase van het toernooi en dat gebeurt ook dit jaar niet. De ploeg van Zinedine Zidane won woensdag dankzij twee goals van Karim Benzema het cruciale duel met Borussia Mönchengladbach en gaat daardoor 'gewoon' naar de laatste zestien. Ook Gladbach blijft in de Champions League, omdat Internazionale en Shakhtar Donetsk verzuimden om de Duitsers in te halen.

Real Madrid
Real Madrid
2 - 0
Borussia Mönchengladbach

'Wij spelen geen finales, wij winnen ze.' Real Madrid-middenvelder Casemiro sprak vooraf al vol vertrouwen over de cruciale Champions League-kraker tegen Borussia Mönchengladbach en zag dat zijn ploeg er inderdaad weer stond op het moment dat het moest. Met aanvoerder Sergio Ramos na een afwezigheid van vijf duels terug in de defensie werd Gladbach (dat de eerste ontmoeting met Real had gewonnen) direct na het eerste fluitsignaal naar achteren gedrukt. Met een vroege openingstreffer leverde deze strategie het gewenste resultaat op voor de thuisploeg.

© .

Al in de negende minuut nam Real de leiding. Lucas Vázquez vond met een afgemeten voorzet Benzema, die nauwelijks gedekt werd en stijlvol de 1-0 binnenkopte (zie video onderaan het verslag). Voor Benzema betekende het zijn vijftigste doelpunt in de Champions League. Real had hiermee wat het wilde, maar ontsnapte al snel aan de gelijkmaker, toen Thibaut Courtois redde bij een inzet van Marcus Thuram. Gladbach probeerde direct te reageren.

Na ruim twintig minuten kregen de gasten dé kans om op gelijke hoogte te komen. Alassane Pléa werd weggestuurd en ging alleen op Courtois af, maar de spits verloor de kalmte en wipte de bal naast de voor hem verkeerde kant van de paal. Dat was een misser met gevolgen voor Gladbach, want niet veel later maakte Benzema zijn tweede van de avond. Deze keer kopte de spits raak na een geweldige voorzet van Rodrygo: 2-0. Opnieuw werd Benzema niet gehinderd.

Luka Modric, die eerder nog de paal had geraakt, leek de wedstrijd al voor rust te beslissen. Zijn doelpunt werd echter afgekeurd door scheidsrechter Björn Kuipers, die aangaf dat Toni Kroos buitenspel had gestaan. Zo bleef Gladbach in de race, maar voor Real was er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht. De thuisploeg had de wedstrijd onder controle en daar kwam in de tweede helft geen verandering in.

De kansen op een derde Real-treffer stapelden zich in deze tweede helft op. Benzema vond kort na rust Yann Sommer op zijn pad en de keeper van Gladbach greep later waanzinnig in bij pogingen van Kroos en Ramos. Benzema en Vázquez raakten nog het aluminium, waardoor Gladbach ontsnapte aan een monsternederlaag. De Duitsers gaan wel mee naar de volgende ronde en dat had alles te maken met het resultaat van Inter - Shakhtar.

De goals van Karim Benzema in beeld:

Voor Karim Benzema was het sowieso een bijzonder duel: de Fransman evenaarde Roberto Carlos als de buitenlander met de meeste wedstrijden in het shirt van Real Madrid.

Internazionale
0 - 0
Sjachtar Donetsk

De missie voor Internazionale was duidelijk: er moest gewonnen worden van Shakhtar Donetsk om in ieder geval in Europa actief te blijven. Toch had Antonio Conte in zijn opstelling opnieuw geen plek voor Christian Eriksen, die weer op de bank moest plaatsnemen. Vanaf die positie zag de Deen zijn ploeg de aanval zoeken. Lautaro Martínez raakte al vroeg in het duel de lat en Stefan de Vrij had geen geluk bij een corner. Ook Alessandro Bastoni kon de score niet openen.

Shakhtar, dat ondanks slechts vijf doelpunten voor en liefst twaalf doelpunten tegen nog alle kans had op overwintering in de Champions League, liet in Milaan niet veel zien. De bezoekers hielden zich constant bezig met verdedigen, maar kregen in de tweede helft toch een grote kans om te scoren. Na een slechte Inter-corner kwam Shakhtar er razendsnel uit en Samir Handanovic moest ingrijpen bij een schot van Tete. Maycon schoot uit de rebound hoog over.

Inter haalde opgelucht adem en vervolgde zijn zoektocht naar een doorbraak. Die leek het kort voor tijd te vinden, toen invaller Alexis Sánchez hard richting doel kopte. Romelu Lukaku stond echter in de weg en kreeg de bal tegen zich aan, waardoor deze enorme kans verloren ging en de wedstrijd in 0-0 eindigde. Met dit resultaat finisht Inter, vorig seizoen nog finalist van de Europa League, als vierde in Groep B en is het voor dit seizoen klaar in het internationale voetbal. Shakhtar gaat als nummer drie van de poule verder in de Europa League.