Real Madrid schrijft historie en gaat ten onder in heerlijk voetbalgevecht

Real Madrid heeft zijn eerste competitiewedstrijd in het nieuwe jaar verloren. Villarreal verraste de Spaanse kampioen in een heerlijk voetbalgevecht. Villarreal-uit gaat ook de boeken in als de eerste competitiewedstrijd ooit waaraan Real Madrid zonder Spaanse speler in de basis begon.

Villarreal
Villarreal
2 - 1
Real Madrid
Real Madrid

De wedstrijd was pas vier minuten oud toen Francis Coquelin bijna een van de mooiste goals van het seizoen maakte. De Franse middenvelder was doorgedrongen tot het strafschopgebied van de Madrilenen en handelde op instinct toen de voorzet van Alberto Moreno net iets achter hem kwam. Met een balletje achter zijn standbeen probeerde de controleur Thibaut Courtois te verrassen. De prachtige inzet eindigde tegen de paal. Het was een voorproefje van het spektakel waar de thuisploeg in het vernieuwde Estadio de la Cerámica voor zou zorgen.

In de eerste wedstrijd na het vertrek van doelman Gerónimo Rulli naar Ajax maakte Villarreal indruk. Vanaf de bank zag Arnaut Danjuma hoe zijn ploeggenoten vlot combineerden. De vele beweging bij Villarreal voorin bezorgde Real problemen. Courtois wist bij een grote kans voor Yéremy Pino de openingstreffer te voorkomen en zag Alex Baena even later de bal in kansrijke positie over schieten. Real had ook wel degelijk mogelijkheden in de open wedstrijd. Zo had Karim Benzema bij een uitbraak de kans om Vinícius Júnior vrij voor doelman Pepe Reina te zetten, maar de Fransman liep zich vast op Raúl Albiol.

Villarreal liet zich niet afschrikken door de dreiging van de Madrilenen. De ploeg van trainer Quique Setién nam vlak na rust de leiding, nadat snel gehandeld werd na slordig balverlies van Ferland Mendy op eigen helft. Gerard Moreno was niet zelfzuchtig en bracht Pino in stelling. De twintigjarige dribbelaar uit Las Palmas zorgde voor de verdiende 1-0.

Lang kon Villarreal niet van die voorsprong genieten. De thuisploeg leek nog met de schrik vrij te komen bij een grote kans voor Karim Benzema, maar nadat Juan Foyth het schot van de Fransman geblokt had, kwam de VAR in actie. In de aanloop naar de kans voor de spits had Foyth de bal in duel met Vinícius met zijn hand geraakt, zo werd geconstateerd. Vanaf de strafschopstip maakte Benzema alweer zijn achtste doelpunt in negen optredens dit seizoen in La Liga: 1-1.

De toeschouwers hadden geen tijd om hun stoeltje even te verlaten, want de kansen en incidenten volgden elkaar snel op. Een minuut na de goal van Benzema werd opnieuw een strafschop toegekend, dit keer aan de andere kant. David Alaba gleed weg en kreeg de bal tegen zijn arm toen Foyth met een pass Gerard Moreno probeerde te bereiken. Scheidsrechter César Soto Grado wees resoluut naar de stip. Gerard Moreno bleef oog in oog met Courtois erg kalm en hielp Villarreal met zijn rake strafschop aan een van de mooiste overwinning van het seizoen: 2-1.

De pijn van het puntenverlies kan voor Real zondag nog groter worden als concurrent Barcelona wint. Voor de koploper staat wel een erg zware wedstrijd op het programma: Atlético Madrid-uit. Bij een zege neemt Barça een voorsprong van drie punten op Real. Villarreal, waar Danjuma vlak voor tijd inviel, is met de knappe overwinning op De Koninklijke opgeklommen naar de vijfde plaats. Danjuma liet in de achtste minuut van de extra tijd overigens nog een uitgelezen kans op de 3-1 liggen. Hij schoot de bal van afstand net naast op het moment dat Courtois al uit zijn doel was.