Rashford solliciteert met wereldgoal naar basisplaats op WK

Engeland reist vol zelfvertrouwen af naar Rusland. De ploeg van Gareth Southgate won donderdag ook zijn uitzwaaiwedstrijd tegen Costa Rica (2-0) en is nu in de laatste tien interlands ongeslagen gebleven. Marcus Rashford opende tegen de zwakke Costa Ricanen de score, met een geweldige goal.

Het WK begint voor Engeland op maandag 18 juni, met de groepswedstrijd tegen Tunesië. Rashford hoopt in dit duel in de basis te mogen beginnen en deed tegen Costa Rica zijn best om bondscoach Southgate te overtuigen. Met een schitterende passeerbeweging speelde de aanvaller van Manchester United al in de achtste minuut Kendall Waston uit en daarmee bewees Rashford er zin in te hebben.

Een paar minuten later opende het toptalent op werkelijk schitterende wijze de score. Rashford draaide naar zijn sterkere rechterbeen en haalde van een behoorlijke afstand verwoestend uit. De Costa Ricaanse doelman Keylor Navas was kansloos op de uithaal, die in de verre hoek binnenviel. Voor Rashford betekende dit zijn derde doelpunt in het shirt van de Engelse nationale ploeg. Zijn twee eerdere goals maakte hij ook in wedstrijden waarin hij in de basis begon.

De sfeer zat er goed in op Elland Road, de thuishaven van Leeds United.

Na een goede eerste twintig minuten haalde Engeland in het restant van de eerste helft een minder hoog niveau. Costa Rica wist daar niet van te profiteren: de ploeg van Alexandre Guimarães was niet sterk genoeg om Engeland onder druk te zetten en kreeg in de eerste helft maar een serieuze mogelijkheid. Doelman Jack Butland greep goed in bij een gevaarlijk schot van Johan Venegas en daardoor ging Engeland met een nipte voorsprong rusten. In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet en bleef de thuisploeg de bovenliggende partij.

Veel kansen zagen de toeschouwers niet op Elland Road, waar de jonge Liverpool-back Trent Alexander-Arnold als basisspeler zijn debuut maakte in de Engelse nationale ploeg. Engeland domineerde zonder vaak gevaarlijk te worden en zorgde dus niet voor veel spektakel. Tien minuten in de tweede helft leverde Jordan Henderson wel een gevaarlijk schot af en uit de hoekschop die hieruit volgde was Harry Maguire erg dicht bij de 2-0. Zijn kopbal werd van de doellijn gehaald.

Na een uur begonnen beide coaches met veelvuldig wisselen en Southgate gunde ook doelman Nick Pope zijn debuut. De keeper van Burnley kreeg als vervanger van Butland niet veel te doen en zag Danny Welbeck op aangeven van Dele Alli de 2-0 binnenkoppen. Engeland treft op het WK naast Tunesië ook Panama en België in de groepsfase; Costa Rica neemt het op tegen Servië, Brazilië en Zwitserland. Voor het toernooi begint oefent Costa Rica op 11 juni nog tegen België.