PSV wacht spannende slotdag door uitglijder tegen Heerenveen

PSV moet alle zeilen bijzetten om volgende week bij AZ de tweede plaats veilig te stellen. De ploeg van Ruud van Nistelrooij had thuis aan een overwinning op sc Heerenveen genoeg, maar kon in grote delen van de wedstrijd geen vuist maken en liep tegen puntenverlies aan: 3-3. Daardoor is de strijd om plaats twee nog steeds spannend.

PSV
PSV
3 - 3
sc Heerenveen

PSV had een duidelijke opdracht om de tweede plek, en dus voorronde Champions League, veilig te stellen: winnen van Heerenveen. De Eindhovenaren lagen al vroeg op koers toen Ibrahim Sangaré, die in de belangstelling staat van Paris Saint-Germain, uit de kluts het openingsdoelpunt maakte. Aanvankelijk was er weinig aan de hand voor PSV, dat de wedstrijd onder controle had, maar op knullige wijze tegen de gelijkmaker van Heerenveen aanliep. André Ramalho ging opzichtig in de fout en Milan van Ewijk rondde af.

Voor rust liet Luuk de Jong een kans op 2-1 liggen, maar daarna viel het Philips Stadion opnieuw stil omdat het doelpunt aan de andere kant viel. En wéér zag PSV er achterin niet goed uit. Patrick van Aanholt zag de bal door zijn benen gaan, waardoor Antoine Colassin op Walter Benítez af kon gaan en uiteindelijk ook op sublieme wijze scoorde.

De tweede helft was lange tijd een groot drama voor PSV. Aanvallend bleek het onmachtig en achterin was het een grote gatenkaas. Daardoor kon Heerenveen nog voor het uur uitlopen naar 1-3: weer was het Colassin die scoorde. Alarmfase één bij PSV dus, voor zover dat nog niet het geval was. Vanaf de zijlijn zag Van Nistelrooij hoe zijn ploeg maar geen grip kreeg op de wedstrijd en Heerenveen in grote delen van de tweede helft de wedstrijd domineerde.

PSV wist een nederlaag echter alsnog te voorkomen. De Jong kopte uit een corner de 2-3 binnen, waardoor er nog genoeg tijd was om de boel enigszins recht te trekken. Xavi Simons ging een paar minuten later over het been bij Jeffrey Bruma, schreeuwde om een strafschop en kreeg die uiteindelijk ook. Simons ging zelf achter de bal staan, scoorde en zette PSV op 3-3.

Bij een nederlaag moest PSV volgende week uit bij AZ winnen, nu is 'slechts' een gelijkspel genoeg om deel te nemen aan de voorronde van de Champions League. AZ kan daarentegen nog over Ajax heen, als de Amsterdammers uit verliezen bij FC Twente.

PSV Nederland

SC Heerenveen Nederland

Go Ahead Eagles
3 - 0
FC Volendam
FC Volendam

Go Ahead, dat al veilig is, liet al vroeg in de wedstrijd na om Volendam op achterstand te zetten omdat Willum Willumsson een strafschop miste: doelman Filip Stanković ging met succes gestrekt en was de held van Volendam.

Voor even, althans. Het zou de wedstrijd van Stankovic worden, maar niet in positieve zin. Bij de 1-0 van Isac Lidberg ging de doelman gruwelijk in de fout door de bal van zijn voet te laten glijden. Go Ahead kwam na rust op een comfortabele 2-0 voorsprong dankzij Oliver Edvardsen, om door een blunder van Stankovic ook op 3-0 te komen. Hij liet een afstandsschot door zijn handen glippen, wist de bal nog van de lijn te halen, maar had geen antwoord op de rebound van Dario Álvarez.

Volendam speelde een verloren wedstrijd, maar heeft geen degradatiezorgen meer omdat FC Emmen thuis niet wist te winnen van Feyenoord.

Go Ahead Eagles Nederland

FC Volendam Nederland

RKC Waalwijk
0 - 5
FC Twente
FC Twente

Twente had nog een kleine kans om de vierde plek van AZ over te nemen. Daarvoor moest er uit worden gewonnen van RKC Waalwijk en dat gebeurde ook. Gijs Smal rondde sterk af op een voorzet van Manfred Ugalde. Het was Twente dat de dienst uitmaakte, maar lange tijd naliet om verder uit te lopen. Toch gebeurde dat voor de theepauze alsnog. Virgil Misidjan gooide in op Michal Sadílek, die Ugalde vond. De huurling verschalkte Etiënne Vaessen opnieuw.

Voor Twente werd het uiteindelijk een ontspannen middag. Ramiz Zerrouki tekende na rust voor de 0-3 en daarmee was de wedstrijd gespeeld. Het beste was er bij beide ploegen daarna wel af. In de slotfase tekende Sadílek voor het vierde doelpunt en Julio Pleguezuelo zorgde voor het slotakkoord. Twente is zeker van de vijfde plaats in de Eredivisie. De wedstrijd tegen Ajax van volgende gaat nergens meer om. Voor de Tukkers althans, want Ajax strijdt nog volop om plek twee.