PSV ontdoet zich in slotfase van lastig Heracles Almelo

PSV heeft zaterdagavond een moeizame overwinning op Heracles Almelo geboekt. De Eindhovenaren trokken door doelpunten van Ola Toivonen (2, foto), Balázs Dzsudzsák, Ibrahim Afellay en Marcus Berg enigszins geflatteerd aan het langste eind: 5-2.

PSV startte slapjes aan het treffen. Heracles bleef zonder een bovenmatige inspanning te leveren overeind en kwam halverwege het eerste bedrijf zelfs op voorsprong. Rechteraanvaller Darl Douglas bediende de Braziliaan Everton op maat, zijn kopbal trof doel.

Lang konden de gasten niet van de voorsprong genieten. Negen minuten na het openingsdoelpunt waren aangever Atiba Hutchinson en Dzsudzsák verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Laatstgenoemde besloot met een droge knal, al ging Heracles-goalie Remko Pasveer niet vrijuit.

Nog voor de onderbreking was Toivonen eveneens trefzeker. De Zweed mocht in het zestienmetergebied vrij aannemen en deponeerde de bal met zijn linkerbeen in de verre hoek: 2-1.

Met de tweede PSV-treffer bleek het verzet van Heracles geenszins gebroken. Na de rust vond opnieuw Everton het net. Orlando Engelaar mocht zich de 2-2 aanrekenen. De PSV-middenvelder dacht veel te gemakkelijk over een duel met de Braziliaanse aanvaller, liet zich opzij zetten en leidde zo de treffer in.

Na de tweede Almelose treffer was het weer de beurt aan PSV. Onder aanvoering van Dzsudzsák ging de thuisploeg op zoek naar een derde goal. Het was uiteindelijk de Hongaar die zorgde voor een man-meer-situatie. De flankspeler omspeelde Peter Reekers, die vervolgens na een lichte overtreding zijn tweede gele kaart kreeg.

Precies vier minuten bleef Heracles met een man minder overeind. Wederom stond Dzsudzsák aan de basis van het PSV-doelpunt. De Hongaar werd op het randje van buitenspel aangespeeld en gaf Toivonen een niet te missen kans: 3-2.

Door de nieuwe achterstand knakte er iets bij Heracles, waardoor Ibrahim Afellay (een vrije trap) en Marcus Berg (intikker) de eindstand bepaalden op een geflatteerde 5-2 overwinning voor PSV. De Eindhovenaren vergrootten daarmee de voorsprong op Ajax naar vijf punten, Twente kan later op de avond (bij winst) langszij komen. Foto: VI Images