PSV met klinkende cijfers naar de play-offronde van de CL

PSV heeft dinsdagavond ten koste van Sturm Graz de play-offronde van de Champions League bereikt. De Eindhovenaren werden na de 4-1 overwinning uit de heenwedstrijd heel even aan het bibberen gebracht, maar brachten met schitterende doelpunten de rust terug en wonnen uiteindelijk ook de return: 1-3. Nu wacht Rangers FC

Sturm Graz
Sturm Graz
1 - 3
PSV
PSV

PSV is overtuigend aan het nieuwe seizoen begonnen, al is Peter Bosz nog wel kritisch op het vertoonde spel, en was vorige week in het eigen Philips Stadion een flinke maat te groot voor Sturm Graz. Dankzij de simpele zege uit de heenwedstrijd kon Bosz Noa Lang, die niet helemaal ongeschonden uit de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht was gekomen, in Oostenrijk rust geven. Ook Isaac Babadi kreeg de kans om de batterij weer wat op te laden.

Vanaf de bank zagen Bosz, Babadi en Lang dat PSV niet goed begon. De eerste kans was weliswaar voor de bezoekers (Kjell Scherpen keerde de inzet van Luuk de Jong), maar niet lang hierna moest Walter Benítez handelend optreden bij een grote kans voor William Bøving. PSV was gewaarschuwd. Toch kwam Sturm Graz twintig minuten voor rust op 1-0: Patrick van Aanholt was Bøving uit het oog verloren en de aanvaller scoorde bij zijn tweede mogelijkheid alsnog.

De supporters in de Merkur Arena veerden op en geloofden in een comeback. Dat duurde echter niet lang. Een minuut of zes na de openingstreffer trok Joey Veerman de stand terug in evenwicht, door de bal met veel gevoel vanuit de tweede lijn achter Scherpen te schieten. Voor de Volendammer betekende het alweer zijn zesde Europese doelpunt in Brabantse dienst.

De Jong staat na dinsdag reeds op zeventien Europese goals voor PSV. De aanvoerder kopte kort voor rust op kunstige wijze de 1-2 tegen de touwen en daarmee zat PSV op rozen. Bosz durfde het aan om voor het tweede bedrijf ook De Jong rust te gunnen en bracht Ricardo Pepi binnen de lijnen.

Tweede helft
De tweede helft was er een zonder spanning. Sturm Graz geloofde duidelijk niet in zijn kansen en PSV was de bovenliggende partij. Ismael Saibari (die speelde op de plek van Babadi) liet nog een goede mogelijkheid onbenut, voordat de thuisploeg uit het niets toch op 2-2 leek te komen. De goal van David Affengruber werd echter afgekeurd vanwege hinderlijk buitenspel van een ploeggenoot.

Daarmee verdween direct het laatste beetje hoop bij Sturm Graz. PSV kreeg zes minuten voor tijd een penalty, na een handsbal van Gregory Wüthrich, en vanaf de stip maakte Pepi zijn eerste officiële doelpunt voor de Eindhovenaren. Het betekende het slotakkoord van een voor PSV succesvolle avond; namens Sturm Graz raakte invaller Jakob Jantscher (ex-NEC) in blessuretijd nog twee keer de paal.

PSV mag zich nu gaan opmaken voor de play-offronde van de Champions League, waarin (net als vorig jaar) Rangers FC de tegenstander is. De wedstrijden tegen de Schotten worden gespeeld op 22 en 30 augustus; op 31 augustus wordt er geloot voor de groepsfase.