PSV wervelt langs Sturm Graz en staat met anderhalf been in play-offs

PSV is de jacht op een ticket voor de groepsfase van de Champions League gestart met een overtuigende zege op Sturm Graz (4-1). Doen de Eindhovenaren volgende week geen gekke dingen in Oostenrijk, dan wacht in de play-offs een dubbele ontmoeting met Rangers FC of Servette.

PSV
PSV
4 - 1
Sturm Graz
Sturm Graz

Voor aanvang van dit seizoen had niemand buiten Eindhoven van Isaac Babadi gehoord. De achttienjarige middenvelder maakte tijdens de voorbereiding indruk op Peter Bosz, die Babadi tijdens het gewonnen duel om de Johan Cruijff Schaal voor de leeuwen gooide. De jongeling kreeg ook in de heenwedstrijd van de derde voorronde voor de Champions League het vertrouwen en betaalde dat binnen de kortste keren terug.

PSV was nog geen vier minuten bezig aan het eerste deel van de route naar het hoofdtoernooi van de Champions League, toen Babadi zijn Europese debuut bekroonde met een doelpunt. Johan Bakayoko kapte naar binnen, speelde af en zag zijn jeugdige ploeggenoot snel handelen en Kjell Scherpen verschalken (1-0).

Dubbelslag De Jong
Daarna was het de beurt aan Luuk de Jong, die zijn honderdste Europese wedstrijd opluisterde met twee doelpunten in korte tijd. Halverwege de eerste helft kopte de aanvoerder raak na een flitsende aanval via Babadi en Bakayoko, tien minuten later scoorde hij uit de rebound. Scherpen had nog een antwoord op een uithaal van Noa Lang, maar de inzet van De Jong was de Nederlander te machtig (3-0).

In een kletsnat Philips Stadion liep alles op rolletjes bij PSV. Een Oostenrijks doelpunt paste niet in dat scenario, maar Jon Gorenc Stankovic besliste anders. De middenvelder klopte Patrick van Aanholt in de lucht en bracht Sturm Graz terug in de wedstrijd. Van Aanholt speelde ook aan de andere kant een ongelukkige rol. Bakayoko dacht PSV nog voor rust op 4-1 te schieten, maar de linksback liep de bal vervolgens vanuit buitenspelpositie over de doellijn.

Sangaré knikt raak
PSV kreeg na rust genoeg kansen op meer, maar de vierde treffer bleef lang uit. Onder anderen Van Aanholt, De Jong en Bakayoko faalden in de afronding. Twintig minuten voor tijd was het Ibrahim Sangaré die de marge terugbracht op drie. De Ivoriaanse middenvelder zette zijn hoofd tegen een vrije trap van Joey Veerman en zag zijn inzet in de verre hoek binnenvallen (4-1).

PSV kan de klus volgende week klaren. Maakt de ploeg van Bosz geen fout in de Merkur Arena, dan is plaatsing voor de play-offs een feit. Om zich definitief te kunnen meten met de top van Europa, moet in het voorportaal van de Champions League vervolgens worden afgerekend met de winnaar van het tweeluik tussen Rangers en Servette.