PSV heeft Europees voetbal financieel hard nodig

Reacties

PSV heeft het financiële probleemjaar zonder Europees voetbal goed doorstaan. Dat maakte de presentatie van de jaarcijfers over het boekjaar 2017/18 donderdag duidelijk. Het missen van Europees voetbal zorgde voor een gat van vijf miljoen euro. En door het uitbetalen van de kampioenspremies van drie miljoen euro hadden de Eindhovenaren een negatief operationeel resultaat van acht miljoen euro. Dat werd door een positief transferresultaat van negen miljoen euro weggepoetst.

PSV heeft Europees voetbal financieel hard nodig

Hoewel de Eindhovenaren een magere winst van 0,2 miljoen euro presenteerden, kan PSV redelijk snel beginnen met het vullen van het zo gewenste spaarpotje van veertig miljoen euro.

Omdat de club de groepsfase van de Champions League haalde, wat voor het huidige boekjaar direct minimaal 30 miljoen euro bruto oplevert, zullen de cijfers volgend seizoen een stuk rooskleuriger zijn. PSV zal wel eerst doorgaan met het aflossen van schulden voordat het begint met sparen. In de afgelopen drie jaar loste PSV al 23 miljoen euro af en het verwacht in dit seizoen en de twee jaar erna in totaal nog tien miljoen af te lossen.

'Maar door het bereiken van de Champions League en wellicht door uitgaande transfers kan dat versneld gaan', zegt Toon Gerbrands. De algemeen directeur doelt op de waarde van een aantal spelers, waaronder Hirving Lozano en Steven Bergwijn, waaraan straks waarschijnlijk veel geld wordt verdiend.

Indien die schulden zijn weggepoetst hoeft PSV pas vanaf 2026 weer te denken aan aflossen van langlopende schulden. Dan zijn namelijk de bedrijven die participeren in het Partner Fonds aan de beurt. In die pot zit dertig miljoen euro waaruit PSV onder meer de grondige verbouwing van de Herdgang financiert.

PSV denkt niet meer aan een nieuw stadion op een andere locatie

Het vullen van het spaarpotje de komende jaren is noodzakelijk om de financieel veel kapitaalkrachtigere concurrent Ajax enigszins bij te kunnen houden. Bij PSV valt, los van eventuele inkomsten uit transfers en Europees voetbal, op andere terreinen niet heel veel financiële groei te verwachten. Gerbrands benadrukte nog maar eens dat PSV met het Philips Stadion commercieel gezien redelijk aan het plafond zit. Een nieuw stadion op een andere plaats is onderzocht, maar daaraan wordt gezien het onzekere terugverdienmodel - 'het kan wel twintig jaar of langer duren' - niet langer gedacht.

PSV haalt uit sponsoring 16,6 miljoen euro binnen, maar de verwachting is dat dit zal oplopen naar maximaal 18,5 miljoen euro. Ook in de media-inkomsten is de komende jaren weinig groei te verwachten. PSV staat achter Ajax als tweede op de lijst van tv-gelden. Nu krijgen de Brabanders 9,1 miljoen euro, indien de Amsterdammers voorbij worden gestreefd, wordt één miljoen euro extra verdiend.

De positie van PSV in de nationale en internationale voetbalpiramide is stabiel, maar ook redelijk bepaald. Wel hoopt PSV internationaal op commercieel vlak nog meer uit de markt te halen. Gedacht moet dan bijvoorbeeld worden aan het nog meer en beter vermarkten van PSV in Mexico. Gezien het verleden van Mexicaanse spelers in Eindhoven en de huidige aanwezigheid van de in eigen land ongekend populaire Lozano als ook Érick Gutiérrez liggen op dat vlak commerciële kansen.

Volgens Gerbrands is het bijvoorbeeld niet uit te sluiten dat PSV na dit seizoen met een internationale (Mexicaanse) hoofdsponsor op de proppen komt. Energiedirect stopt na dit seizoen en de club ontvangt jaarlijks zes miljoen euro van het bedrijf. PSV hoopt er over niet al te lange tijd duidelijkheid over te geven.

Hoewel de Brabanders er financieel redelijk tot goed opstaan, is er toch ook een kanttekening te maken. Dat PSV met het huidige boekjaar voor de achtste keer op rij zwarte cijfers zal schrijven, is klip en klaar. En als alles meezit, zal PSV een recordomzet van meer dan honderd miljoen euro kunnen realiseren. Maar duidelijk werd ook dat PSV altijd Europees voetbal nodig heeft om de begroting te halen.

Als dit – net als vorig seizoen – niet lukt, zullen er altijd extra spelers moeten worden verkocht om de begrotingstekorten te dichten. Gebeurt dit een aantal seizoenen op rij, dan kan wat nu zo mooi wordt opgebouwd ook weer heel snel afgebroken worden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.