PSV geeft het weg en verlaat Europa League met enorme kater

PSV is uitgeschakeld in de Europa League. De Eindhovenaren leken tegen Olympiakos Piraeus lang op weg naar de achtste finale met een hoofdrol voor Eran Zahavi. De ploeg van trainer Roger Schmidt kreeg in de slotfase echter het deksel op de neus.

PSV
PSV
2 - 1
Olympiakos Piraeus

PSV leek Olympiakos vooraf wat zand in de ogen te willen strooien met het bekendmaken van de opstelling. Op de officiële kanalen werd namelijk gemeld dat de Eindhovenaren in een 5-3-2-formatie zouden aantreden met Jordan Teze, Nick Viergever en Olivier Boscagli als drietal achterin. Later liet Schmidt echter weten dat Boscagli de plek van de geschorste Ibrahim Sangaré zou overnemen op het middenveld, waardoor PSV toch in de gebruikelijke 4-2-2-2 aantrad.

Na de 4-2 nederlaag in Griekenland was de missie voor PSV in eigen huis duidelijk: scoren en zeker geen doelpunt tegen krijgen, want dan zou het karwei alleen maar moeilijker worden. De aanvalsdrang van PSV was vanaf het begin merkbaar. Eran Zahavi schoot al vroeg over op aangeven van Donyell Malen, die tien minuten later zijn poging oog in oog met doelman José Sa geblokt zag worden door verdediger Ousseynou Ba.

De 1-0 viel kort na die kans alsnog via Zahavi. De Israëliër, die in Griekenland al twee keer scoorde, kopte nu raak uit een corner van Ryan Thomas. Zahavi maakte zijn status als Olympiakos-beul daarna nog een keer waar, nadat de van PSV gehuurde Bruma net naast had geschoten aan de andere kant. Vlak voor rust verdubbelde Zahavi de voorsprong voor de Eindhovenaren. De spits legde aan voor een vrije trap en krulde de bal met zijn rechtervoet op fantastische wijze in de linkerbovenhoek, buiten bereik van doelman Sa. Zo stond het bij rust 2-0.

Nu had Olympiakos in de tweede helft herstelwerkzaamheden te verrichten. Dat deden de Grieken met Kostas Fortounis en Georgios Masouras als invallers in de ploeg. Bijna lag de bal er al na vijf minuten in na een goede aanval. Bruma gaf een voorzet waaruit Mady Camara hard tegen de paal schoot. Uit de rebound blokte Viergever een schot van Youssef El-Arabi. PSV bezweek niet onder de druk van Olympiakos en kreeg via Malen nog een kans op 3-0, maar hij stuitte op keeper Sa.

Richting de slotfase had PSV de wedstrijd weer wat meer in handen, maar dat leverde niet de derde treffer op. De thuisploeg kwam nog goed weg nadat Fortounis uit een vrije trap het kunstje van Zahavi wilde nadoen. Hij schoot echter op de lat en liet doelman Yvon Mvogo daardoor goed schrikken. Aan de andere kant raakte Malen de paal. Daar zal de aanvaller even later extra van hebben gebaald, want Ahmed Hassan maakte er met nog enkele minuten op de klok 2-1 van. Zo bleef PSV verslagen achter en bereikte alleen Ajax als Nederlandse vertegenwoordiger de achtste finale van de Europa League.