PSV eindelijk in dubbele cijfers met beëindigen 'Ajax-trauma'

Reacties

De ten koste van Ajax veroverde TOTO KNVB Beker is voor PSV de tiende in de clubgeschiedenis. Daarmee zijn de Eindhovenaren de derde Nederlandse club in de dubbele cijfers. Bovendien werd een einde gemaakt aan enkele fraaie reeksen van rivaal Ajax.

PSV eindelijk in dubbele cijfers met beëindigen 'Ajax-trauma'
© Pro Shots
PSV
PSV
2 - 1
Ajax
Ajax

De zondag in De Kuip gewonnen beker is voor PSV de eerste in tien jaar. Sinds 2012, toen Heracles Almelo met 3-0 werd verslagen, was het de Brabanders niet meer gelukt het toernooi te winnen.

Sinds de verloren finale van 2013 (2-1 tegen AZ) leek PSV zich moeilijk op te kunnen laden voor het toernooi en bleef het aantal eindzeges lange tijd steken op negen. Dat aantal staat in schril contrast met de 24 landstitels die de club in zijn historie in de wacht sleepte. Sterker, in de laatste tien jaar schopte PSV het geen enkele keer tot de halve finale. Drie keer bleek de kwartfinale het eindstation.

Op de eeuwige ranglijst is door de winst op Ajax het verschil met nummer twee Feyenoord nu teruggebracht tot drie bekers, de Rotterdammers zegevierden dertien keer. Ajax is nog steeds op grote afstand recordhouder, met twintig triomfen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Met de winst in Rotterdam is PSV bovendien eindelijk van de hatelijke nul af in de finales tegen Ajax. De edities van 1970 (0-2), 1998 (0-5) en 2006 (1-2) waren immers allemaal een prooi voor de Amsterdammers geworden.

Voor PSV is het dit seizoen de tweede keer dat ten koste van Ajax een prijs wordt bijgeschreven. De Johan Cruijff Schaal ging immers ook mee naar Eindhoven omdat de ploeg van coach Roger Schmidt Ajax in Amsterdam deed afdruipen na een 0-4 zege. In de competitie was Ajax vervolgens wel twee keer te sterk (5-0 en 1-2).

De bekerwinst betekent ook een einde aan de hegemonie van Ajax, dat in 2019 en 2021 de dubbel won. Een derde dubbelslag is door PSV nu niet meer mogelijk. In 2020 werd het Eredivisie-seizoen eerder beëindigd en werd de bekerfinale niet afgewerkt door de coronapandemie.

Bekijk hier al onze video's
Meer PSV
Meer over PSV
Meer TOTO KNVB-Beker
Meer over TOTO KNVB-Beker
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.