Premier League: vijf nieuwelingen om in de gaten te houden

Reacties

In aanloop naar de start van de grote Europese competities licht VI telkens vijf opvallende nieuwelingen uit, te beginnen met de Premier League, waar Roque Mesa, Sead Kolasinac, Kelechi Iheanacho, Ruben Loftus-Cheek en Jermain Defoe een nieuwe club hebben gevonden.

Premier League: vijf nieuwelingen om in de gaten te houden

Roque Mesa - Swansea City

Waar bij de Premier League-clubs door de astronomische tv-gelden het ene na het andere transferrecord sneuvelt, houdt Swansea City de hand op de knip. Slechts één keer werd de portemonnee getrokken, voor Las Palmas-regisseur Roque Mesa. Met een transfersom van 12,5 miljoen euro werd de besnorde spelmaker wel in één klap de op twee na duurste aankoop in de clubhistorie.

En dat voor een 28-jarige middenvelder van 1.71 meter, die pas drie jaar op het hoogste niveau acteert. Mesa volgde bepaald niet de gebaande wegen richting de Premier League. Op zijn 22ste sloot hij aan bij Las Palmas en groeide hij mee naar de Primera División. Daar ontpopte hij zich de afgelopen twee jaren tot een fenomeen. Hoewel hij tussen excentrieke sterren Kevin-Prince Boateng en Jesé Rodríguez soms oogde als een vreemde eend in de bijt, trok hij het oog van de liefhebber met zijn uitzonderlijke handelingssnelheid en rust aan de bal.

De kleine architect kon ook naar verschillende Champions League-clubs, maar ging uiteindelijk in op het aanbod van Swansea, waar hij aan de zijde van Leroy Fer de lijnen moet gaan uitzetten. In Wales hoopt Mesa zich in de kijker te spelen voor de Spaanse nationale ploeg, want alleen dan scheert hij zijn karakteristieke snor af. Een aanwinst binnen én buiten de lijnen.

Roque Mesa is de nieuwe architect op het middenveld van Swansea City.
Roque Mesa is de nieuwe architect op het middenveld van Swansea City.

Sead Kolasinac - Arsenal

In tegenstelling tot eerdere jaren mengde Arsène Wenger zich met Arsenal deze zomer al vroeg in het transfergeweld. De komst van de peperdure Alexandre Lacazette werd met veel bombarie verkondigd. Dat ook Sead Kolasinac The Gunners was komen versterken, zou je daardoor bijna vergeten. De 24-jarige linkspoot zou echter wel degelijk een zeer belangrijke rol kunnen gaan spelen dit seizoen bij de Londenaren.

Na jaren vast te houden aan hetzelfde systeem stapte Wenger aan het einde van de afgelopen jaargang namelijk over naar het 'Chelsea-systeem': 3-4-3. De Fransman kwam er echter ook al gauw achter dat hij daarvoor niet de ideale selectie bezat. Met Kolasinac speelt Arsenal daar perfect op in. De Bosniër maakte de afgelopen jaren indruk bij Schalke 04, maar kon door zijn aflopende contract transfervrij de overstap maken naar Noord-Londen.

Met zijn enorme loopvermogen en fysieke kracht lijkt Kolasinac de ideale kandidaat om de linkerflank van The Gunners te bestrijken. Het begin is in ieder geval goed: bij zijn officiële debuut tegen Chelsea in de strijd om de Community Shield, opende hij zijn rekening bij zijn nieuwe werkgever met een rake kopbal. Wordt hij de Marcos Alonso van Arsenal?

Sead Kolasinac was bij zijn officiële debuut voor Arsenal gelijk trefzeker.
Sead Kolasinac was bij zijn officiële debuut voor Arsenal gelijk trefzeker.

Kelechi Iheanacho - Leicester City

Met zijn doelpuntengemiddelde van één treffer per honderd minuten staat Kelechi Iheanacho in een rijtje met de beste spitsen ooit in de Premier League. Ondanks zijn 21 treffers in officiële duels voor The Citizens was er voor de Nigeriaan geen enkel perspectief meer in Manchester. Manager Pep Guardiola gaf simpelweg de voorkeur aan Sergio Agüero en Gabriel Jesus, en dus mocht Iheanacho vertrekken.

Leicester City was er als de kippen bij en legde 28 miljoen euro op tafel voor de Nigeriaanse goalgetter. The Foxes zijn sinds het legendarische succesjaar 2015/16 op zoek naar een aanvalspartner voor Jamie Vardy, maar de vijftig miljoen voor Islam Slimani en Ahmed Musa bleek slecht besteed. Manager Craig Shakespeare denkt die felbegeerde nieuwe topschutter nu eindelijk binnen te hebben.

Dat is ook de verwachting van Thierry Henry. 'In het laatste jaar van Manuel Pellegrini bij City was hij de vonk in het team. Hij vocht, gaf alles en maakte goals. Ik denk dat het een uitstekende aankoop is voor Leicester', reageerde de Fransman op de overstap van Iheanacho, die overigens een vraagteken is voor de seizoensouverture tegen Arsenal vrijdag wegens een lichte enkelblessure.

Kelechi Iheanacho moet Leicester City aan doelpunten helpen.
Kelechi Iheanacho moet Leicester City aan doelpunten helpen.

Ruben Loftus-Cheek - Crystal Palace

De 21-jarige Ruben Loftus-Cheek geldt al jaren als één van de meest begenadigde talenten uit het Engelse gilde en daar is Chelsea maar wat trots op. In de strijd tegen termen als handelshuis en vreemdelingenlegioen wezen The Blues altijd naar het kind van de club. Aanbiedingen voor de middenvelder werden keer op keer afgewezen: Loftus-Cheek was immers bestemd voor het eerste elftal.

Jaar na jaar werd er echter ook voor tientallen miljoenen aan centrale middenvelders gehaald met achtereenvolgens Nemanja Matic, Cesc Fàbregas, N'Golo Kanté en Tiemoué Bakayoko. Deze zomer gaven de Londenaren eindelijk toe: Loftus-Cheek wordt verhuurd aan Crystal Palace, waar manager Frank de Boer hetzelfde systeem als de landskampioen hanteert.

Bevrijd van de Londense reservebank moet de boomlange middenvelder de motor op het middenveld van The Eagles worden en De Boer aan een vliegende start in de Premier League helpen. Een hoop verantwoordelijkheid voor iemand met pas zes basisplaatsen in de Premier League achter zijn naam, maar voormalig Palace-manager Sam Allardyce maakt zich geen zorgen: 'Als hij deze overstap vijf jaar geleden had gemaakt, zat hij nu al op het niveau van Dele Alli en Harry Kane.'

Ruben Loftus-Cheek krijgt een belangrijke rol als verbindingsspeler in het elftal van Frank de Boer.
Ruben Loftus-Cheek krijgt een belangrijke rol als verbindingsspeler in het elftal van Frank de Boer.

Jermain Defoe - AFC Bournemouth

Twee dramatische seizoenen lang was er slechts één lichtpuntje bij Sunderland: Jermain Defoe. De tijd lijkt geen grip te hebben op het doelpunteninstinct van de inmiddels 34-jarige spits en dus schotelde AFC Bournemouth hem zonder blikken of blozen een driejarig contract voor. Het lijkt maar geen herfst te worden in de carrière van de kleine goalgetter, die in maart na drieënhalf jaar zijn rentree bij de Engelse nationale ploeg opluisterde met een doelpunt.

Door zijn overstap naar het Bournemouth van manager Eddie Howe is Defoe eindelijk verlost van het afbraakvoetbal. Bij The Cherries kan Defoe zich weer manifesteren in het strafschopgebied van tegenstanders in plaats van op de middenlijn af te wachten op een lange bal. Op die manier hoopt de Engelsman in de picture te blijven bij het nationale elftal en een plaatsje in de selectie voor het WK 2018 te bemachtigen. 

Jermain Defoe is een garantie voor doelpunten.
Jermain Defoe is een garantie voor doelpunten.
Aftellen tot Premier League-start: vooruitblik op strijd der giganten
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.