Portugal maakt zich met machine Ronaldo op voor zinderende ontknoping

Reacties

Tegen Zwitserland moet het dinsdag gebeuren voor Portugal. Doelpuntenmachine Cristiano Ronaldo en zijn ploeggenoten moeten het duel winnen om zich direct te plaatsen voor het WK.

Portugal maakt zich met machine Ronaldo op voor zinderende ontknoping

De Portugezen boekten zaterdagavond een nipte 0-2 zege op Andorra, maar zagen ook koploper Zwitserland uithalen tegen Hongarije (5-2). Hierdoor blijven de Zwitsers aan kop in Groep G met negen winstpartijen uit negen duels. Portugal volgt met 24 punten maar een veel beter doelsaldo (+26 om +18), waardoor een overwinning dinsdag genoeg is voor een direct ticket naar Rusland.

Stand in Groep B  
LandDuels en puntenDoelcijfers
Zwitserland9-2723-5
Portugal9-2430-4
Hongarije9-1013-14
Faeröer9-94-15
Letland9-43-18
Andorra9-42-19

Fernando Santos, bondscoach van de EK-winnaar, heeft dan ook maar één doel voor het allesbeslissende duel. 'Winnen. Er is geen andere mogelijkheid, er is geen middenweg. We moeten winnen en ik heb er vertrouwen in dat we dat kunnen. Laten we het omdraaien. We begonnen met een nederlaag tegen Zwitserland waarna we acht keer wonnen. Zwitserland, dat met negen overwinningen begon, gaat nu verliezen van Portugal.'

Santos is dus vol vertrouwen voor de clash tegen de Zwitsers, maar tegen Andorra was het zeker geen vetpot. De trainer dacht het duel met de voetbaldwerg af te kunnen zonder Ronaldo en zette hem op de bank, maar de aanvaller van Real Madrid moest na de rust het tij komen keren voor de bezoekers. De 32-jarige stelde niet teleur, want hij zorgde ruim een kwartier na de hervatting voor de openingstreffer.

Santos was tegenover A Bola dan ook erg te spreken over de smaakmaker. 'Na de rust bracht ik Cristiano en toen ging het beter lopen. Ik vond het vervelend om hem te brengen, want hij was fysiek niet helemaal in orde, waardoor hij er op de trainingen niet honderd procent voor kon gaan deze week. Ook stond hij op scherp voor de wedstrijd tegen Zwitserland. Dit zijn altijd lastige situaties, maar de keuzes die ik heb gemaakt, leken mij het beste.'

Voor de Portugese superster betekende dit alweer zijn vijftiende treffer in de kwalificatie voor het WK. Hiermee evenaarde hij het Europese record dat de Poolse spits Robert Lewandowski enkele dagen eerder op zijn naam zette. Voor Ronaldo was het tevens zijn 79ste interlanddoelpunt. Slechts twee spelers wisten meer doelpunten te maken: Ali Daei (109) en Ferenc Puskás (84).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.