Groep B: Portugal dankzij topscorer Ronaldo nog in WK-race

De beslissing in Groep B valt pas op de laatste speeldag. Zwitserland en Portugal maken 10 oktober uit wie als groepswinnaar naar het WK in Rusland gaat. De Portugezen mogen daar sterspeler Cristiano Ronaldo voor bedanken.

Andorra – Portugal 0-2
Tegen de voetbaldwerg durfde bondscoach Fernando Santos het wel aan zonder Ronaldo, die dan ook op de bank begon. Er stond echter genoeg kwaliteit in het veld voor de EK-winnaar, met spelers als Ricardo Quaresma, André Silva, Gelson Martins en Bernardo Silva. Het was eenrichtingsverkeer in de dwergstaat, maar Andorra hield knap stand. Quaresma, Pepe en André Silva beten in de eerste helft hun tanden stuk op de tienmansdefensie van het thuisland.

Bondscoach Santos aarzelde niet en stuurde na rust Ronaldo het veld in om de openingstreffer te forceren. De superster van Real Madrid leverde snel. Na een uur spelen profiteerde hij van een slecht verwerkte voorzet, van dichtbij maakte Ronaldo zijn vijftiende doelpunt in deze kwalificatieperiode. Daarmee is hij gedeeld topscorer, samen met de Robert Lewandowski.

Andorra, ook tevreden met een 0-1 nederlaag, bleef op de verdedigende stellingen staan, maar zag André Silva vijf minuten voor tijd alsnog de 0-2 maken via een intikker bij de tweede paal.

Zwitserland – Hongarije 5-2
De verrassing uit Groep B is Zwitserland, dat voorafgaande aan de negende groepswedstrijd nog de volle buit in handen had. Vorig jaar werd met Portugal de grootste concurrent al opzij gezet met 2-0 en ook daarna verloor Zwitserland niet.

Tegen Hongarije werd al vroeg duidelijk dat Zwitserland de foutloze status zou behouden. Binnen 45 minuten werd de 3-0 op het scorebord gezet. Granit Xhaka profiteerde in de achttiende minuut van een gigantische blunder van de Hongaarse goalie, die na een terugspeelbal weggleed. Xhaka omspeelde de keeper en werkte simpel binnen. Twee minuten later maakte Fabian Frei er 2-0 van, vlak voor rust schoot Steven Zuber zelfs de derde treffer binnen.

In de tweede helft hield Zwitserland niet in, aangezien het doelsaldo nog een belangrijke rol kan spelen in Groep B. Na de nederlaag tegen Zwitserland verloor Portugal namelijk ook niet meer, waardoor het verschil tussen de nummer één en twee van de groep drie punten bedraagt. Op de laatste speeldag spelen Portugal en Zwitserland nog tegen elkaar, waardoor de landen tegen elkaar uitmaken wie zich rechtstreeks plaatst voor het WK in Rusland en wie via de play-offs een tweede kans krijgt op plaatsing.

Zwitserland werkte tegen Hongarije in ieder geval aan het zelfvertrouwen, want kort na rust maakte Zuber met een mooi schot in de kruising de 4-0. Stephan Lichtsteiner zorgde voor de vijfde Zwitserse goal door hard binnen te knallen. De treffers van Hongarije, Richárd Guzmics scoorde uit de draai en Roland Ugrai kopte binnen, vormden een smetje op de ruime overwinning.

De laatste speeldag van Groep B wordt ongekend spannend voor Zwitserland en Portugal. In een onderlinge confrontatie op 10 oktober hebben de Zwitsers genoeg aan een gelijkspel, Portugal moet winnen om groepswinnaar te worden. De nummer één plaatst zich rechtstreeks voor het mondiale eindtoernooi in Rusland, de nummer twee van de groep gaat - mits het voldoende punten heeft - naar de play-offs.