Hattrickheld Lewandowski zet Polen in stijl op rand van WK

Polen kan na een nieuwe overwinning in Groep E plaatsing voor het WK bijna niet meer ontgaan. Donderdagavond werd Armenië verslagen: 1-6. Robert Lewandowski had uiteraard een hoofdrol in de ruime winstpartij.

Om de koppositie in Groep E vast te houden had Polen doelpunten nodig en het land kwam al snel aan zijn trekken. Al in de tweede minuut stelde Lukasz Piszczek na een goede actie Kamil Grosicki in staat om te scoren, de speler van Hull City maakte het van dichtbij af. Het verschil tussen koploper Polen en Denemarken en Montenegro was voor het duel met Armenië drie punten, maar het doelsaldo lag in het voordeel van de achtervolgers. Polen hield na de 0-1 dus niet in en liep dan ook snel uit.

Lewandowksi was zoals wel vaker de grote man aan Poolse zijde. De spits - die het vanwege een zware knieblessure van Arek Milik moest doen zonder zijn vaste maatje in de aanval - maakte twee goals vanuit een vrije trap. Zijn eerste inzet vloog in de rechterkruising, de tweede goal kwam in de 25ste minuut voort uit een indirecte vrije trap. De Armeense goalie pakte een terugspeelbal op, waarna Lewandowski zijn tweede van de avond maakte. Voor de spits van Bayern München was het tevens een bijzondere goal, het was zijn 49ste treffer in negentig interlands, waarmee hij zich topscorer van Polen mag noemen.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Polen, maar vijf minuten voor rust deed Armenië wat terug. Hovhannes Hambardzumyan kopte raak uit een corner van Henrikh Mkhitaryan: 1-3. Na rust liep Polen echter weer simpel uit. Na een uur werd Jakub Blaszczykowski geen strobreed in de weg gelegd, waarna ook goalie Grigor Meliksetyan de bal knullig liet glippen. Enkele minuten later voltooide Lewandowski zijn hattrick door bij de tweede paal binnen te werken. Het was voor de aanvalsleider zijn vijftiende goal in de huidige kwalificatieperiode, waarmee hij Cristiano Ronaldo (zie tabel onder) voorlopig voorbij is.

Het slotakkoord was vlak voor het begin van de blessuretijd voor Rafal Wolski: 1-6. Zodoende pakte Polen met een ruime winst de driepunter, waardoor het land erg dicht bij kwalificatie voor het WK in Rusland is. De voorsprong op Montenegro en Denemarken bedraagt nu zes punten, terwijl de achtervolgers van Polen later op de donderdag nog tegen elkaar spelen in Groep E. Op 8 oktober speelt Polen thuis tegen Montenegro.