Portugal kan EK ruiken, Ronaldo nadert magische grens

Portugal heeft donderdag een belangrijke stap gezet richting plaatsing voor het EK van volgend jaar door ruim te winnen van Litouwen. Cristiano Ronaldo toonde zich weer eens belangrijk voor zijn ploeg. Servië versloeg Luxemburg en hijgt nog altijd in de nek van de Portugezen.

Portugal - Litouwen 6-0

Portugal is na de nederlaag tegen groepswinnaar Oekraïne (2-1) nog niet zeker van een EK-ticket en moet er nog alles aan doen om Servië onder zich te houden. Tegen Litouwen leunde de ploeg van bondscoach Fernando Santos niet voor het eerst op de kwaliteiten van sterspeler Cristiano Ronaldo. De aanvaller van Juventus kreeg al vroeg de eerste grote kans toen hij uit een voorzet van Bernardo Silva naast het doel kopte.

Een minuut later scoorde Ronaldo alsnog nadat Saulius Mikoliunas hem neerhaalde en de bal op de stip ging. De vedette van Portugal legde uiteraard zelf aan en schoot door het midden raak. De thuisploeg hield daarna de overhand en kreeg twee goede kansen op 2-0 via Gonçalo Paciência, die eerst stuitte op keeper Ernestas Setkus (ex-ADO Den Haag) en zag vervolgens zijn poging geblokt worden. De aanvaller van Eintracht Frankfurt was halverwege de eerste helft wel de aangever bij de 2-0 van Ronaldo, die op prachtige wijze raak schoot van buiten het zestienmetergebied.

Portugal drukte het overwicht na rust verder uit op het scorebord. Binnen een kwartier stond het 4-0. Eerst zag Pizzi zijn schot aangeraakt worden en vervolgens via de lat en de paal in het doel verdwijnen, waarna Paciência alsnog zijn doelpunt te pakken had. De aanvaller profiteerde van een fout van Setkus, die een voorzet van Silva uit zijn handen liet glippen. De teller liep daarna nog meer op. Silva deed een duit in het zakje en gaf de assist op de 6-0 van Ronaldo, die zijn 98ste interlanddoelpunt maakte. De aanvaller van Manchester City ging vervolgens naar de kant voor PSV'er Bruma. De schade voor Litouwen werd daarna niet nog groter.

Servië - Luxemburg 3-2

Waar Portugal in de eerste helft afhankelijk was van Ronaldo, was Servië dat van Aleksandar Mitrovic. De spits van Fulham, die in Engeland al twaalf keer scoorde in zestien Championship-duels, stal in de eerste 45 minuten de show. Op aangeven van Ajacied Dusan Tadic kopte de aanvaller na elf minuten raak bij de tweede paal. De thuisploeg had nauwelijks iets te duchten van Luxemburg. Vlak voor rust verdubbelde Mitrovic de score. Na een pass van Adem Ljajic schoot de spits de bal in de kruising, hoewel zijn poging nog wel werd getoucheerd door een verdediger.

Gezien de kansenverhouding leek de buit bij rust al bijna binnen, maar Luxemburg liet zich niet uit het veld slaan. Na 54 minuten brachten de bezoekers de spanning namelijk terug via Gerson Rodrigues, een oude bekende uit Nederland. De aanvaller van Dinamo Kiev, in het seizoen 2017/18 nog actief voor Telstar, werkte de bal op aangeven van Dirk Carlson binnen. Invaller Nemanja Radonjic bracht de marge vervolgens weer op twee, waarna David Turpel iets terugdeed namens de gasten, maar verder dan dat kwam Luxemburg niet.

Kijkend naar de stand is Portugal bijna zeker van plaatsing. De ploeg moet zondag winnen van Luxemburg om het EK-ticket te grijpen. Servië moet hopen op een nederlaag van Portugal en zelf winnen van groepswinnaar Oekraïne. Lukt dat niet, dan volgt een herkansing in de play-offs van de Nations League.