Poolse bondscoach past Michael Jordan-lessen toe bij Lewandowski

Reacties

Met Robert Lewandowski als grote ster wil Polen kwalificatie voor het WK afdwingen en eind volgend jaar in Qatar dan voor het eerst sinds 1986 voorbij de groepsfase van het mondiale eindtoernooi geraken. Bondscoach Paulo Sousa heeft een inkijkje geboden in hoe hij de kwaliteiten van de Bayern München-spits optimaal probeert te benutten.

Poolse bondscoach past Michael Jordan-lessen toe bij Lewandowski
© Pro Shots

De 51-jarige Portugees werd in januari aangesteld als bondscoach van Polen. Bij het uitstippelen van zijn plannen met de nationale ploeg dacht hij al snel terug aan een boek dat hij gelezen had in zijn tijd als Fiorentina-trainer. Het was het boek Eleven Rings van voormalig basketbalcoach Phil Jackson, die met Michael Jordan in zijn team bij de Chicago Bulls heerste in de NBA. Sousa moest denken aan de gelijkenissen tussen Jordan en Lewandowski en probeerde de lessen van Jackson in zijn voordeel te gebruiken.

Nog voordat Sousa voor het eerst als bondscoach naar Polen ging, ging hij in München langs bij Lewandowski. Het eerste gesprek tussen de twee duurde vier uur. De trainer probeerde de 33-jarige aanvaller te laten inzien hoe hij zo waardevol mogelijk zou kunnen worden voor het nationale elftal. 'Bij Jordan was het zo dat hij zelf al absolute top was, maar de uitdaging was om hem te betrekken in het proces dat ertoe moest leiden dat anderen zich beter zouden ontwikkelen. Dat gebeurde bij de Bulls geweldig en dat had ik ook in mijn hoofd met Robert', vertelt Sousa bij Sky Sports.

'De eerste stap was om Robert goed te leren kennen en hem te begrijpen', aldus Sousa, die had opgemerkt dat Lewandowski het lastig had gehad met de onrealistische verwachtingen in eigen land. 'We begrepen zijn frustratie en gevoel en begonnen hem meer te betrekken in het proces. Hij is erg veeleisend en stelt altijd vragen. Hij heeft zijn eigen ideeën over het spel en wil alles weten over onze strategie en waarom we bepaalde spelers de voorkeur geven boven anderen.'

Sousa liet Lewandowski inzien dat hij ook figuurlijke stappen in de richting van zijn collega-internationals moest zetten, dat zou helpen om zijn teamgenoten boven zichzelf te laten uitstijgen. 'Hij ziet het spel anders dan de anderen. Zijn timing en de keuzes die hij maakt, hoe snel hij het spel ziet, hij moet zich in dat opzicht ook kunnen verplaatsen in de anderen. Dat hebben we hem leren begrijpen. De connecties die hij met de spelers bij Bayern München heeft zullen altijd anders zijn dan die bij de nationale ploeg.'

Lewandowski is inmiddels 127-voudig international van Polen. De captain scoorde in de huidige kwalificatiereeks al zes keer in zeven optredens. Polen staat met nog twee duels te gaan in de poulefase in het kielzog van Engeland tweede in Groep I. Die tweede plek zou uiteindelijk recht geven op deelname aan de play-offs. Kortom, de belangen zijn enorm groot bij de duels met Andorra (vrijdag) en Hongarije (maandag). Sousa kan de lessen van Jordan en Jackson die hij heeft overgebracht bij de Poolse nationale ploeg in deze interlandperiode gaan verzilveren.

Programma Polen


Vr 12 nov. 2021

Ma 15 nov. 2021

WK Kwalificatie Europa

Stand Groepsfase Groep I WK Kwalificatie Europa 2022 Qatar

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
10
8
2
0
39-3
+36
26
2
Polen
10
6
2
2
30-11
+19
20
3
Albanië
10
6
0
4
12-12
0
18
4
Hongarije
10
5
2
3
19-13
+6
17
5
Andorra
10
2
0
8
8-24
-16
6
6
San Marino
10
0
0
10
1-46
-45
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.