Play-offs: Emmen haalt gigantisch uit, supercomeback Helmond Sport

FC Emmen heeft maandagavond een enorme stap gezet richting de volgende ronde van de play-offs om promotie naar de Eredivisie. De ploeg van trainer Dick Lukkien maakte op bezoek bij RKC Waalwijk indruk. Helmond Sport kende een ongelooflijke comeback tegen Almere City FC.

RKC Waalwijk - FC Emmen 1-5

Emmen sloot het Jupiler League-seizoen vrijdag af met één punt meer dan RKC en dus mochten de Drentenaren beginnen met een uitduel. De bezoekers lieten er geen gras over groeien in het Mandemakers Stadion. Het gemis van clubtopscorer Cas Peters deed zich nauwelijks voelen, want binnen een half uur stond het al 0-2. Youri Loen opende de score met een afstandsschot. Issa Kallon verdubbelde de score door te profiteren van de rebound na een schot van Oguzhan Türk.

Na de hervatting ging Emmen vrolijk verder. Alexander Bannink knalde de 0-3 binnen na een prima actie van Frank Olijve en even later zorgde Olijve zelf voor de 0-4. Al die vier doelpunten bleken echter slechts voorspel voor het absolute hoogtepunt van de avond. Gelegenheidsspits Kai Huisman werd fraai vrijgespeeld en wipte de bal vervolgens bijzonder leep over doelman Tamati Williams heen: 0-5. Johan Voskamp redde vijf minuten voor tijd met een kopbal de eer voor RKC.

Helmond Sport - Almere City 4-2

Helmond had zich via de tweede periode voor de play-offs geplaatst, terwijl Almere City op basis van de ranglijst een ticket bemachtigd had. De bezoekers lieten in de beginfase in Helmond zien waarom ze vijf plaatsen hoger dan de gastheren waren geëindigd. Gaston Salasiwa maakte in de 28ste minuut de openingstreffer, waarna Ricky ten Voorde in de 69ste minuut het vonnis leek te vellen over de thuisploeg.

Twee minuten na die dreun bracht Teije ten Den het geloof toch weer terug bij de ploeg van Roy Hendriksen door fraai raak te koppen uit een voorzet van Jordy Thomassen. Nog geen drie minuten later was het helemaal feest in het Lavans Stadion. Robert Braber maakte de 2-2 en gebruike de gelegenheid om zijn ploeggenoten nog eens flink op te peppen. En met succes: tien minuten voor tijd kwam de verlossende treffer.

Thomassen torende boven de Almere City-defensie uit en knikte de 3-2 tegen de touwen. Steven Edwards zorgde in de slotminuut zelfs nog voor de 4-2 door een strafschop binnen te schieten en completeerde daarmee een indrukwekkende comeback van zijn ploeg. In de 71ste minuut keek Helmond immers nog tegen een 0-2 achterstand aan.