Pijnlijke avond voor Ajax: Go Ahead stunt in Amsterdam

Reacties

Ajax heeft opnieuw zeer kostbaar puntenverlies opgelopen in de Eredivisie. Vorige week zaterdag bleef de titelverdediger op 0-0 steken op bezoek bij Heracles Almelo. Dit keer ging het in eigen huis mis. Go Ahead Eagles nam heel knap, en voor het eerst ooit, een punt mee naar Deventer.

Pijnlijke avond voor Ajax: Go Ahead stunt in Amsterdam
© Pro Shots
Ajax
Ajax
0 - 0
Go Ahead Eagles
Go Ahead Eagles

Ajax leefde sinds woensdag op een roze wolk. Op bezoek bij Borussia Dortmund werd overwintering in de Champions League afgedwongen met een 1-3 zege en zowel in binnen- als buitenland volgde volop lof. Alles en iedereen bij Ajax leek daarmee de teleurstelling van het laatste competitieduel alweer vergeten. De komst van Go Ahead leek bovendien de uitgelezen mogelijkheid voor een mooi vervolg van de zege in Duitsland. In de 33 voorgaande thuisduels in officieel verband kwam het immers nooit voor dat Ajax niet won.

Toch bleek in de openingsfase dat de Deventer formatie niet te onderschatten is. De ploeg van Kees van Wonderen won de laatste drie competitieduels en pakte in oktober de meeste punten in de hele Eredivisie (tien). De zeldzaam goede seizoenstart is gestoeld op een hechte organisatie. Ajax had dan wel de bal, maar kon nauwelijks doordrukken.

Na ruim een half uur vond Ajax, dat zonder Steven Berghuis en Ryan Gravenberch in de basis aantrad, voor het eerst een gaatje in de prima defensie van de gasten. Na een combinatie kwam de bal bij Dusan Tadic, die uit de draai op doel schoot. Warner Hahn trad bij die eerste échte kans op met een prima reflex.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na rust veranderde het spelbeeld niet. Ajax had de bal en Go Ahead trok zich terug in de speciaal voor vandaag aangemeten 5-3-2-variant. Lang was bij de Amsterdammers het tempo te laag om de bezoekers echt in verlegenheid te brengen. Een schot van Jurriën Timber was na rust lang het enige wapenfeit.

De tijd begon bij Ajax meer en meer te dringen. Lisandro Martínez was de Ajacied die een offensief aankondigde. Hahn ranselde zijn geplaatste afstandsschot maar net uit de hoek. Ajax-coach Erik ten Hag probeerde met de entree van onder anderen Mohamed Daramy wat te forceren, maar ook de Deense international kon het verschil niet maken. Hij schoot bij een wilde poging naast.

Naarmate het eindsignaal naderde, werden de kansen wel een stuk groter. Een kopbal van Davy Klaassen bleef via de paal uit het doel en inzetten van Martínez en invaller Danilo werden van de lijn gehaald. Ajax deed daarna nog verwoede pogingen alsnog de ban te breken, maar de volgende Eredivisie-tegenvaller kon niet meer voorkomen worden. Sterker nog, in de slotfase liet Marc Cardona de Johan Cruijff Arena nog flink schrikken. Zijn inzet bleef via Remko Pasveer uit het Ajax-doel.

Op basis van doelsaldo loste Ajax PSV wel weer af aan kop, maar de Amsterdammers hebben niet meer de minste verliespunten. Feyenoord heeft twee punten minder, maar nog wel een duel tegoed.

Record
Door de kostbare verloren punten liet Ajax na een record luister bij te zetten. Omdat Pasveer opnieuw de nul hield, staat Ajax nog altijd maar op twee tegentreffers dit seizoen. En dat is nog nooit vertoond. Feyenoord (1971/72) en Ajax zelf (1995/96) waren de enige twee clubs die erin slaagden voor dit seizoen na elf duels pas op twee tegentreffers te staan. En toch zal niemand blij zijn met het record. Want wat beklijft, is toch vooral dat Ajax twee hele dure punten heeft laten liggen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Rapportcijfers:

Ajax Nederland

Go Ahead Eagles Nederland

Go Ahead Eagles Nederland

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Go Ahead Eagles
Meer over Go Ahead Eagles
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.