Perez verrast door statistiek Pasveer: 'Dat is niet echt een goed teken'

Hoewel Ajax zondag verloor van AZ, is Arnold Bruggink goed te spreken over het optreden van Remko Pasveer. De routinier keepte een 'fantastische wedstrijd', vond de analist van ESPN. Kenneth Perez verbaasde zich met name over de wedstrijdstatistieken van Pasveer.

AZ
AZ
2 - 1
Ajax
Ajax

Pasveer gaf 71 passes, het hoogste aantal voor een doelman in een Eredivisie-wedstrijd sinds Opta de statistieken uit de Nederlandse competitie bijhoudt (2010/11). Van alle spelers op het veld kon alleen Jurriën Timber gelijke tred houden (ook 71 passes). In totaal raakte Pasveer de bal 86 keer aan; alleen Edson Álvarez (88) en Daley Blind (90) hadden meer balcontacten.

'Pasveer heeft de meeste passes gegeven in een wedstrijd van alle keepers in de historie van de Eredivisie. Hij had ook twee fantastische reddingen', doelde Perez op een redding na een uitdraaiend schot van Tijjani Reijnders aan het begin van de tweede helft en de wijze waarop Pasveer in de openingsfase een treffer van Jens Odgaard voorkwam. Ook een redding in de korte hoek op een schot van Yukinari Sugawara, in de tweede helft, kon Perez bekoren.

Pasveer zag Sugawara op zich afkomen, bleef staan en kreeg de bal tegen zijn lichaam. 'Dat is echt een ouderdomsredding, een redding voor een wat oudere keeper. Die gaat niet zo snel liggen. Die blijft gewoon staan. Je ziet vaak jonge keepers als een kamikazepiloot uitkomen.'

Dat Pasveer zoveel balcontacten had, is volgens Perez 'niet echt een goed teken'. De analist vond de keeper ook goed spelen, maar vond dat er na het midweekse duel met Liverpool (ook een 2-1 nederlaag) 'veel te gewichtig' werd gedaan over diens optreden. 'Er zijn veel ballen binnen je bereik die je gewoon moet pakken. Een keeper staat er omdat hij kan keepen en de ballen binnen de redelijkheid moet pakken. Hij heeft het prima gedaan.'