Ajax verliest van AZ en staat koppositie af aan PSV

AZ heeft Ajax het eerste puntenverlies van het seizoen toegediend. Voor eigen publiek kwamen de Alkmaarders terug van een achterstand: 2-1. Door het resultaat is PSV op basis van een iets beter doelsaldo de koploper en gaat Ajax de interlandperiode in als nummer twee. AZ passeert Feyenoord op de ranglijst en staat nu derde.

AZ
AZ
2 - 1
Ajax
Ajax

Waar de kraker tussen PSV en Feyenoord eerder op de zondag een open karakter had, moesten AZ en Ajax zoeken naar de openingen. Pascal Jansen koos voor een defensieve opstelling met Mees de Wit en Yukinari Sugawara, normaliter vleugelverdedigers, aan de zijkanten van de Alkmaarse voorhoede. De eerste grote kans voor Ajax leverde wel direct een doelpunt op.

Na een fraaie lange bal van Daley Blind over de AZ-defensie verscheen Kenneth Taylor plots voor het doel van Hobie Verhulst. Taylor bediende Mohammed Kudus aan zijn rechterzijde en voor de spits was het een koud kunstje om af te ronden. Kudus maakte voor de vijfde opeenvolgende wedstrijd een doelpunt: tegen SC Cambuur, Rangers FC, SC Heerenveen, Liverpool én AZ was hij trefzeker.

Toch wist AZ de wedstrijd in de eerste helft nog volledig te kantelen. Bij een poging een steekpass van Jordy Clasie te onderscheppen bezorgde Devyne Rensch de bal voor de voeten van Mees de Wit, die daar dankbaar van profiteerde. Door een hoofdblessure bij Dusan Tadic, en een kwetsuur bij Bruno Martins Indi, werden ruim zes minuten toegevoegd aan de eerste helft. In de laatste secondes daarvan kwam AZ op voorsprong.

Pantelis Hatzidiakos leverde een lange bal af bij Jens Odgaard, die de bal knap aannam en links langs Remko Pasveer plaatste. Calvin Bassey hief buitenspel op en dus telde het doelpunt. Na ruim een uur spelen voorkwam Pasveer tot tweemaal toe de 3-1 van Sugawara. De doelman bracht vervolgens ook redding op een snoeihard afstandsschot van Odgaard. Aan de overzijde haalde Dani de Wit de bal van de lijn en wendde hij de gelijkmaker van Kudus af. De meeste mogelijkheden waren voor Ajax, dat de druk flink opvoerde in de slotfase.

Tien minuten voor tijd voorkwam Tijjani Reijnders een zeker lijkend doelpunt van Steven Bergwijn, door de bal met de schouder van de doellijn te halen. Een kopbal van Lorenzo Lucca bleek een prooi voor Verhulst. AZ kon opgelucht ademhalen toen een forse tackle van Reijnders op Brian Brobbey 'slechts' een gele kaart opleverde; contact tussen Maxim Dekker en Lucca leverde daarna geen penalty op voor Ajax. Omdat Lucca tot tweemaal toe niet succesvol was uit een kopbal, en diagonaal schot van Dusan Tadic naast vloog, hield AZ stand in de bijna tien minuten durende blessuretijd.